5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Daire fiyatları el yakıyor

Türkiye'nin en büyük projelerinden olan Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP), kurulduğu bölgede yoksul halkın gelirlerinde artış sağlarken, gecekondulaşmayı ve hayat pahalılığını da beraberinde getirdi. Şanlıurfa'da daire fiyatları el yakıyor.


GAP'ın devreye girmesiyle birlikte büyük oranda göç almaya başlayan Şanlıurfa'da konut sorunu içinden çıkılmaz bir hal aldı. TOKİ tarafından yaptırılan daireler bile fiyatları aşağı çekmedi. TOKİ'nin yaptırdığı konutlar bile 100 bin YTL'nin üzerinde. Kentin lüks semtlerinden Yenişehir'de, Orhangazi, Çankaya ve hızla gelişen, büyüyen Karaköprü beldesinde daire fiyatları 100-300 bin dolar arasında değişirken, gecekonduların fiyatları 20 bin doları buluyor. Kiralar da semtlere göre değişiyor. Yenişehir, Çankaya, Orhangazi semtlerinde bir evin aylık kirası 500-750 YTL arasında değişiyor, gecekondu semtlerinde ise bu rakam, yıllık 2-3 bin YTL'yi buluyor.


Şanlıurfa'da konut sıkıntısının büyük bir sorun haline geldiğini belirten Durmaz Emlak sahibi Mustafa Durmaz, tayini Şanlıurfa'ya çıkan öğretmen ve memurların hayat pahalılığını bahane ederek tayinlerini durdurmak için çaba sarf ettiklerini söyledi. Metropol olmaya aday Şanlıurfa'nın konut sıkıntısı yaşamaması için 100 bin konut daha yapılması gerektiğini kaydeden Durmaz, ev kiraları ve fiyatlarında yaşanan artışın kendilerini bile şaşırttığını dile getirdi.


GAP'la birlikte suya hasret topraklarda üretim ise 3-4 kat arttı. Bu proje, bölgede refah düzeyini de büyük oranda artırdı. Daha önce, hasat sonunda 2 bin YTL kazanan bir üreticinin GAP'ın faaliyete geçmesiyle kazancının 20-25 bin YTL'yi geçtiği öğrenildi. Göçün durmak bilmediği Şanlıurfa'da, 400 bini aşan merkez nüfusu resmi olmasa da 600 binlerde. Bu hızlı iç göçe bir de dış göçler eklenince, büyük oranda konut sorunu ortaya çıktı. Kira fiyatları yüzde 500 oranında arttı. Bu olumsuzluklar yan yana gelince de son 10 yılda gecekondulaşma oranı yüzde 60'lara yükseldi.

iha
Yayın Tarihi : 13 Temmuz 2008 Pazar 11:56:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?