2
Mayıs
2024
Perşembe
ŞANLIURFA

Damat hakkını AİHM'nde arayacak

Suriye Arap Cumhuriyeti’nden 6 yıl önce Şanlıurfa’ya gelerek halasının oğluyla evlenen Suriyeli Huriye Ataş’ın; 1998 yılında yapılan nikah sırasında görevli memurun evrakta yer alan ’Türk vatandaşlığına geçmeyi istiyor musunuz’ sorusunu boş bırakması ve evrakta imza olmaması, Suriyeli gelini sınır dışı edilme tehlikesiyle karşı karşıya bıraktı. Türkiye ile Suriye arasında bayram için geçişler sürerken, Suriyeli gelinin Şanlıurfa’daki evinde gözyaşı var. Huriye Ataş’ın eşi Avvat Ataş, durumu AİHM’e kadar götüreceğini söyledi.

Suriye’nin Rakka kentinden gelerek Şanlıurfa’da yaşayan halasının oğlu Avvat Ataş ile evlenmeye karar veren Huriye Ataş’ın Türk vatandaşlığına geçmesi için işlem başlatıldı. Evlenmeleri için bütün yasal işlemleri 1998 yılında tamamlanan Huriye Ataş, Türk vatandaşlığına geçtiğinin açıklanmasından sonra resmi nikahla Avvat Ataş’la evlendi. 6 yıl süren mutlu evlilikten biri kız biri erkek iki çocuğu olan Huriye Ataş, yaşadığı gelişmeyle şok oldu. Devlet 6 yıl önce Türk vatandaşı olarak kabul ettiği Suriyeli gelin Huriye Ataş’ı 2000 yılında artık Türk vatandaşlığından çıkardığını, 4 yıl sonra sınır dışı edileceğini açıkladı. Huriye Ataş’ın kocası Avvat Ataş’a bildirilen durum üzerine şok olan aile araştırmalara başladı.
Sınır dışı edilme kararını Emniyet Müdürlüğü Pasaport Şubesi’ndeki yetkililerden öğrenen aile aldığı cevap karşısında şaşırdı. Yetkililer, Huriye Ataş’ın nikah evrakında bulunan ’Türk vatandaşlığına geçmek istiyor musun? yazılı bölümün işaretlenmediğini ve bu gerekçeyle vatandaşlıktan çıkarıldığını ifade ettiler. Avvat Ataş, "Bizim resmi nikahımızın kıyıldığı törende her şey noter huzurunda gerçekleşmişti. Bütün evrakları yetkililere teslim etmiştik. Bir memurun hatasını pahallıya ödüyoruz. Memurun hatasını neden biz ödeyelim? Bu durumu gerekirse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) kadar götüreceğim. Ramazan Bayramı’nda kayınpederim ve kayınvalidem Suriye’nin Rakka kentinden kızını görmeye gelecekti. Eşimin sınır dışı edileceğini duyan akrabalarımız bu bayram gelmedi" diye konuştu.

Huriye Ataş’ın kayınpederi Salih Ataş ise, "Suriye’den gelin getirdiğim zaman bütün kanuni prosödürü yerine getirdim. Ama devlet çıkmış 6 yıl sonra gelinim için sınır dışı edilecek diyor. Ben sağ olduğum sürece hiç kimse gelinimi sınır dışı edemez. Bir memurun hatasını biz mi ödeyeceğiz?" diye tepki gösterdi.

Ataş ailesinin evine geçtiğimiz hafta içerisinde Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şubesi’nden iki polis giderek Suriyeli gelinin Türk kimliği ve pasaportuna el koymuştu. Polis, Ataş ailesinin 260 milyon lira olan ikametgah bedelinin ödenmemesi halinde Suriyeli gelini 3 gün içerisinde sınırdışı edeceğini belirtmişti.

ş.urfa
Yayın Tarihi : 16 Kasım 2004 Salı 12:41:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?