5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Damla sulama sistemi yaygınlaşıyor

Şanlıurfa İl Tarım Müdürlüğü yetkilileri, sulama sistemleri arasında en elverişli sistemin damla sulama olduğunu belirttiler.


Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Ziraat Bankası'nca faizsiz kredi imkanlarıyla desteklenen sistemin her geçen gün yaygınlaştığını belirten yetkililer, suyun tasarruflu kullanımı, bitkinin gelişimi, yüksek rekolte ve düşük maliyetli sulama sistemleri içinde en elverişli olanının damla sulama olduğunu söylediler.


Damla sulama yatırım bedelinin yüzde 50'sinin hibe olarak verilmesi ve ana paranın ise tarımsal destek hak edişlerinden 5 yılda, 5 eşit taksitte mahsup edilmesinin üreticileri güçlendirdiğini belirten yetkililer, sistemin sudan da tasarruf sağladığını belirttiler.

Sulama sistemiyle maliyetlerde büyük oranda düşüş yaşandığını ifade eden yetkililer, bu sisteme geçilmesinin ardından su miktarından yüzde 40 ile 80 arasında değişen tasarruf sağlandığını, maliyet ise yüzde 90 oranında düştüğünü kaydettiler. Karaali Köyü'nde yıllırdır jeotermal ve ve damla sistemi ile isot (biber), domates, salatalık ve patlıcan yetiştirildiğini de kaydeden yetkililer, sistemin toprağa zarar vermediğini söylediler.

İHA
Yayın Tarihi : 10 Temmuz 2007 Salı 14:36:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?