5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Damlayan musluklara son

2006-2007 eğitim-öğretim yılında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Türkiye çapında birinci seçilerek "Kaliteli Okul" belgesi ile ödüllendirilen Şanlıurfa Endüstri Meslek Lisesi, musluklardan su damlamasını önleyen bir makine icat etti.

Okulun Tesviye bölümü tarafından bulunan 'raspa', musluğun içerisinde biriken kireçleri temizliyor ve contanın tam oturmasını sağlıyor. Bu sistem ile musluklarda meydana gelen su damlamalarının önüne geçildiği belirtiliyor.

Şanlıurfa Endüstri Meslek Lisesi Müdürü Abdülkadir Açar, yaptıkları araştırmada kireçlenme sebebiyle su damlatan musluklardan dolayı günde 100 litrelik bir kayıp oluştuğunu söyledi. Herkesin faydalanması için yaptıkları buluşun patentini almayacaklarını belirten Abdülkadir Açar, "Öncelikle Şanlıurfa'da tüm okullara birer adet 'raspa' yapıp vereceğiz. Okulların ardından Şanlıurfa'daki kamu kurum ve kuruluşları ile evlere yayılacağız. Okulumuz bünyesinde kurduğumuz 'Su Damlası Projesi' ekibinde görev alan öğretmenlerimiz ve öğrencilerimiz mahalleleri dolaşarak, evlerdeki su damlamalarını önleyecek" dedi.

Bu arada Şanlıurfa Endüstri Meslek Lisesi Müdürlüğü projenin çalışmalarına vakit geçirmeden başladı. Şanlıurfa Endüstri Meslek Lisesi tarafından kurulan ekip, Yatılı Bölge İlköğretim Okulu (YİBO) öğrencilerini küresel ısınma konusunda bilgilendirirken, okulun bozuk musluklarındaki su damlamasını da 'raspa' ile önledi.

İHA
Yayın Tarihi : 12 Aralık 2007 Çarşamba 13:49:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?