4
Mayıs
2024
Cumartesi
ŞANLIURFA

Dampalas sezonu açıldı

GÜNEYDOĞU'DA DAMPALAS SEZONU AÇILDI

Son yılların en kurak ve sıcak mevsiminin yaşandığı Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde vatandaşlar "Dam palas" keyfi yaşıyorlar. Damda yatmaları doğal klima olarak nitelendiren vatandaşlar "Dam palasın" gelenek haline geldiği ifade ettiler.

Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesinde yaz gelince oda sıcaklığına dayanamayan vatandaşlar, çareyi damda yatmakla buldu. Güneydoğu bölgesinde havaların sıcak olmasıyla beraber oda sıcaklığına dayanamayan ev sakinleri damlarda yatmaya başladı. Vatandaşlar geceleri yıldızların altında uyuduklarını, sabah ise kuş sesi ile uyandıklarını belirtti. Damın üzerine kurdukları yataklarda uyuduklarını belirten vatandaşlar, sinekten rahatsız olmamak için de çözüm olarak yataklarının çevresini kapattıklarını söyledi.

Akşam yıldızları seyrederek uykuya dalan ev sakinleri, sabah ise erken saatlerde kuşların ve horozların sesiyle güne "merhaba" diyorlar. Viranşehir ilçesinde hemen hemen birçok evin damında yataklar görülüyor. Akşam güneşi batar batmaz yemeklerini yiyen ev hanımları dama çıkardıkları yatakları hazırlanan yerlere seriyor. Yeni mahallede oturan Mehmet Yıldız, "Yaz mevsiminde genelde dışarı yatıyoruz. Damda yatmalar tüm Viranşehir de yaygındır. Doğal bir güzellik, doğal bir ortam, temiz bir hava var. Hatta geceleri uyurken yıldızları seyrederek uyuyoruz. Bu bizim dam palasımızdır" dedi.

Gölbaşı mahallesinde yaşayan Ahmet Orhan ise, "Yıllardır damda yatıyoruz evde klimamız var fakat damda uyumak bize daha doğal geliyor. Akşam hava kararınca dama çıkıyoruz. Sabah ise kuşların, horozların sesleriyle uyanıyoruz. Herkese damda uyumayı tavsiye ediyorum" diye konuştu.

Damda uyumanın rahatlığıyla beraber tehlikeli olduğunu da belirten vatandaşlar, geçen yıl damdan düşerek yaralananların sayısının oldukça fazla olduğunu ifade etti. Yıllardır aynı şekilde yaz aylarında damlarda uyuyan vatandaşlar, yıllar boyu bu geleneğin bozulmayacağını kaydettiler.

GÜNEYDOĞU'DA DAMPALAS SEZONU AÇILDI
GÜNEYDOĞU'DA DAMPALAS SEZONU AÇILDI
GÜNEYDOĞU'DA DAMPALAS SEZONU AÇILDI
İHA
Yayın Tarihi : 10 Temmuz 2010 Cumartesi 11:39:02
Güncelleme :12 Temmuz 2010 Pazartesi 20:03:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?