5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Davulların yerine dijtal çalgılar

Akçakale ve Harran bölgesinde uzun yıllardır düğünlerde kullanılan davul-zurna yerini dijital çalgı aletlerine yerini bıraktı.

Akçakale ve Harran ilçesinde yıllardır gelenek haline gelen davul-zurna yerini yavaş yavaş dijital müziğe bırakıyor.

Yıllardır bu işten para kazandığını söyleyen ve baba mesleğini icra ettiğini ifade eden davul ve zurna çalgıcısı Nüsret Özaslan, dijital çalgıların çıkması ile davul ve zurnaya neredeyse rağbet kalmadığını belirtti. Özaslan, "iki yıl öncesine kadar düğünlerde davul ve zurnaya çok rağbet vardı. Düğünlerini yapacak olanlar bize bir hafta öncesinden gelir sıra alırlardı. Bizde ona göre düğünlere hazırlanır ve düğünlere giderdik. Son iki yıldır işlerimiz bıçak gibi kesildi. Ayda bir bizi düğünlere çağırırlar, bazen de iki üç ayda bir köylere çıkarız. Dijital çalgılar çıkmaya başladıktan sonra artık kimse bizi düğünlere çağırmıyor. Durum böyle onlunca ekonomik sıkıntıda çekmeye başladık. Bu iş mesleğimiz ve bu işe alıştığımız için başka işte yapamaz hale geldik" dedi.

Dijital çalgılara daha fazla rağbet olduğunu ifade eden org kullanan Bakır Dal ise, insanların artık dijital çalgılara rağbet ettiğini ifade etti. Dal, "Bölgede artık insanlar davul ve zurnaya fazla rağbet göstermiyor. Onun yerine dijital çalgılara rağbet arttı. İnsanlar daha neşeli, daha güzel çalgı istiyor. Bizde onların zevkine göre çalgılar çalıyoruz.Tabi bizim eski örf ve adetimiz olan davul ve zurna tarihe karıştı. Düğünlere artık davul ve zurna hiç çağrılmıyor" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Ekim 2008 Salı 16:12:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?