5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Demircilik tarihe karışıyor

Akçakale ilçesinde en eski mesleklerden biri olan demircilik artık tarihe karışıyor.

Sanayileşmenin kendisini sosyal hayatta hissettirmesi ile birlikte artık demircilik ya da diğer ismiyle sıcak demirciliğin tarihe karıştığını belirten Mehmet Doğan, mesleğini yaşatmaya çalıştığını söyledi.

Köylünün ve tarım çalışanlarının bir dönem yoğun olarak kullandıkları araç ve gereçleri şimdilerde hiç kimsenin kullanmadığını ifade eden Doğan, "İş makinelerinde sanayileşmenin getirdiği yenilikler, artık köylünün kullandığı orak, kazma, bel, çapa, dehre, satır, yaba, tırmık, musve, maçrafa gibi el araçların mazide kalmasına neden oldu. Bu araç ve gereçler kullanılmayınca da, ata mesleği demircilik tarihe karıştı" şeklinde konuştu.

Akçakale'de ata mesleği olan demirciliği ayakta tutmaya çalışan Mehmet Doğan (58), 20 yıllık çıraklıktan sonra demirciliği öğrendiğini belirterek şunları söyledi:
"Şimdilerde bu işten para kazanamıyoruz. Benim ustam rahmetli Hacı Kelleoğlu'dur. Bu işi öğrenmek için ustamın elinin altında tam 20 yıl çıraklık yaptım. Ben demirciliği bu şartlarda öğrendim.50 yıldır bu işi yapıyorum. Şimdilerde gençler bir işi iki günde öğrenip usta olmak istiyorlar. Bu da mümkün değil. Demirciliği yapmak için güçlü ve kuvvetli olmak lazım. Demircilik sabır ve dayanıklılık ister. Bazen ateşin karşısında saatlerce kalırız. Çünkü bazen kıvamı fazla olan demirleri eğmek için ona iyi ateş
vermek gerekir.Yüzümüz ateşten kayış gibi olur. Ancak bu iş tam alın teri işi. Çünkü bu işi yaparken ter hiç eksik olmaz. Bir zamanlar demircilikte iyi para kazanıyorduk. Köylüler işlerini erken bitirmek için gün doğmadan dükkanın önünde beklerdi. Biz de o nispette erken gelirdik. Akşama kadar balyoz sallar körük çekerdik. Akşam eve gittiğimizde yorgunluktan yığılır kalırdık. Ama mutluyduk. O zamanlar köylüye çapa, bel, yaba, tırmık musve, dehre, balta, sikke, orak, tırpan ve at halkası yetiştiremezdik.
Akşama kadar çalışmaktan canımız çıkardı. Şimdi bu saydığım araç ve gereçlerin hiç biri kullanılmıyor. Sanayi işin içine girdi, bize ekmek kalmadı. Elimizde bıçak keskinleştirmek, taziye çadırlarına demir sikke, kürek ağzı keskinleştirmeden başka bir iş kalmadı. Zaten Akçakale'de benden başkada bu işi yapabilecek kimsede kalmadı".

.
Yayın Tarihi : 3 Mayıs 2008 Cumartesi 11:45:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?