4
Mayıs
2024
Cumartesi
ŞANLIURFA

Devamsızlık genelgesine eleştiri

EĞİTİM-SEN'DEN DEVAMSIZ ÖĞRENCİ AÇIKLAMASI

Eğitim-Sen Şanlıurfa Şube Eğitim Sekreteri Veysi Özbüngöl bir ders yılı içinde toplam 20 gün okula özürsüz olarak devam etmeyen öğrencilerin, notları ne olursa olsun başarısız sayıldığını söyledi.

Eğitim-Sen Şanlıurfa Eğitim Sekreteri Veysi Özbüngöl, özürlü (örneğin sağlık raporu almak) ve özürsüz devamsızlıklar ile yönetimlerce verilen izinlerin 45 günü aşmasının mümkün olmadığını belirtti.

Özbüngöl, "Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü, 'öğrencilerin sınav streslerinin azaltılması, derslere motivasyonlarının sağlanması ve sınavlara psikolojik olarak daha rahat girmeleri amacıyla bu öğretim yılına mahsus olmak üzere öğrenci velisinin okul müdürüne yazılı olarak başvurması halinde beyan edeceği sürenin de özürlü devamsızlıktan sayılmasının öğrenci ve velilere moral kazandıracağını' bir genelge ile duyurmuştur. Genelge yönetmeliklerin uygulanmasına yönelik açıklama yapmak amacıyla hazırlanan düzenlemelerdir. Bu haliyle yönetmelikte olmayan bir hükmün genelgeyle getirilmesi olanaklı değildir. Anılan genelgede yapılan tam da budur.

Çünkü öğrenci velisinin beyan edeceği sürenin özürlü devamsızlıktan sayılması Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeliğinde yer almamaktadır. Böylece Milli Eğitim Bakanlığı yönetmelikle yapabileceği bir değişikliği genelgeyle yapmıştır. Milli Eğitim Bakanlığında her yıl eğitim-öğretim takvimi duyurulur ve bu takvime göre öğretmenler müfredat doğrultusunda ders programlarını yetiştirirler. Sınav ve dershane endeksli eğitim sistemi yüzünden sık sık alınan sağlık raporları nedeniyle bu programları bitirmekte zorlanırken bir de velilerin başvurması nedeniyle öğrencilerin yeni devamsızlıkları şimdi gündeme gelecektir. Bu durumda, öğretmenlere ya şeklen görevlerini yapmaları ya da yapmamaları dayatılmaktadır. Bu nedenle söz konusu genelgeyle ortaöğretim kurumlarında görev yapan öğretmenlerin görevlerini gereği yapmalarını ciddi biçimde zorlaştıracaktır.

Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ve Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) gibi sınavlar için bu genelgeyle, eğitim öğretim yılı içinde çok sayıda öğrencisiz sınıfların karşımıza çıkması kaçınılmazdır. Bu uygulama ortaöğretim kurumlarındaki eğitimin niteliğini de olumsuz etkileyecek niteliktedir. Öğrenciler okula gelmediklerinde öğretmenler ders yapamayacak, bu da fiilen ders yapılmadığından öğretmenlerin ek ders ücreti almamasına neden olacaktır. Öğretmen görevinin başında olduğu halde haksız yere ek ders ücretinden mahrum olacaktır. Bu, zaten zor koşullarda görevini yapan öğretmenlerin yaşamını daha da zorlaştırmaktan başka bir şey değildir" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 26 Şubat 2010 Cuma 10:46:03
Güncelleme :26 Şubat 2010 Cuma 16:18:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?