5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Doğu'nun Bodrum'u Halfeti

Anadolu'nun zengin tarihi geçmişi içerisinde kendine özgü mimarisiyle ayrı bir yer tutan Şanlıurfa'nın siyah gül ve turizm cenneti Halfeti ilçesi, sahip olduğu doğal güzellikleriyle Doğu’nun bodrumu gibi önemli turizm merkezlerinden biri haline geldi.

Turizm merkezi olan Halfeti ilçesine günde yaklaşık bin yerli ve yabancı turist geliyor. Şanlıurfa'nın 120 kilometre kuzeybatısında yer alan Halfeti'de toprakların bir kısmı GAP kapsamında inşa edilen Birecik Barajı'nın yapımı sırasında sular altında kaldı. Sular altında Halfeti'yi görmeye giden vatandaşlar doğa güzelliğine hayran kalıyorlar. Evleri su altında kalan vatandaşlar ise ilçenin gizli kalmış doğal güzelliklerini dünyaya tanıtmak için turizme yöneldiler.

Gönüllü rehberlik, restoran işletmeciliği ve tekne turları gibi işlere yönelen Halfetililer, Halfeti'nin adını uluslararası alanlara taşımak istiyor. Bölgenin turizm üssü haline gelen Halfeti, siyah gülleri, tarihi öneme sahip evleri, bir bölümü sular altında kalan camisi ve tekne turlarıyla her yıl yerli ve yabancı turist kafilelerinin biraz daha artan taleplerini karşılamaya çalışıyor. Aziz Nerses Kilisesi, Bar Şavma Manastırı ve İncil`in bir nüshasının çoğaltıldığı yer olarak bilinen Rumkale, kaya kilisesinin yer aldığı tarihi Savaşan Köyü`ne teknelerle düzenlenen turlar, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.

TEK SORUN KONAKLAMA
İlçeye gelen yerli ve yabancı turistler konaklama sorunu yaşandığını belirten Belediye Başkanı Mahmut Özdemir, bu sorunun da çözüleceğine inandığını söyledi. Konaklama sorunu çözülürse Halfeti turizmde hak ettiği yeri alacağını belirten Halfeti Belediye Başkanı Mahmut Özdemir, "İlçemize gelen yabancılar buradaki tarihi güzellikleri görünce, burada bir kaç gün kalmak istiyorlar. Ama burada konaklama yeri olmadığından sıkıntılar yaşıyoruz.

Kaymakamlığın ve belediyemizin pansiyonları var ama ihtiyaca cevap veremiyoruz. Buralar sit alanı olduğu için devlet yeni yapılaşmaya izin vermiyor. Devlet ancak Gölün bir kilometre ilerisi için otel izni veriyor. Bu da cazibeliğini yitirdiği için yatırımcı bu işe yanaşmıyor. İlçemiz inanç, turizm ve doğa turizmi yönünde cazibe haline geldi. Her 10 dakika da bir tekne turlarımız var. Güneydoğu'nun turizm başkentine adayız. Tarihi evlerimizi tekrar restore ederek turizme kazandırmayı düşünüyoruz. Vatandaşlarımız turizmden para kazandıkça tarihi evlerini butik otellere çevirecekler" dedi.

Bu arada Kaymakamlık, Belediye ve Fırat Nehri'ne kıyısı olan bir kaç evin kiraya verilmesi ile konaklama sorunu çözülmeye çalışılıyor. Özellikle hafta sonları GAP Turları kapsamında kafileler halinde gelen turistlerin tekne turlarıyla bölgenin doğal güzelliklerini görme fırsatı buluyor.
 

iha
Yayın Tarihi : 9 Ağustos 2009 Pazar 12:28:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?