7
Mayıs
2024
Salı
ŞANLIURFA

Doktorlardan 'Obezite' uyarısı

Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Doç. Dr. Recep Demirbağ, yaptığı araştırma sonucunda Şanlıurfa halkında obezitenin gittikçe arttığını belirterek, halkın ekmek ve et yemekten vazgeçmediği sürece obezliğin artacağını söyledi. 

Doç. Dr. Recep Demirbağ tarafından kalp rahatsızlığı için hastaneye gelen 2 bin 500 anjiyo hastası üzerinde yapılan 'yeme alışkanlıkları' araştırmasına göre, ilde aşırı yağlı etli yemeklerle beraber ekmeğin tüketilmesi sebebiyle 'Obezite' şişmanlık oranın arttığı belirlendi. Kalp şikayeti üzerine Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji bölümüne gelen hastalar üzerinde yapılan araştırmalar sonucunda ilginç sonuçlar çıktığını kaydeden Doç. Dr. Recep Demirbağ, "Şanlıurfa'da uygun diyet yapılmıyor. Halk sosyal güvenceden yoksun olduğu için hastaların çoğunluğu yeşil kartlı. Bölge itibariyle zengin bir mutfak kültürüne sahip olunan ilde fırın kültürünün yaygın olması ve sıra gecelerinde tüketilen yiyeceklerden sonra kişi aldığı enerjiyi harcamaması nedeniyle şişmanlamaya başlıyor. Kentte en fazla ekmek tüketiliyor ve hemen hemen tüm yemeklerle beraber ekmek tüketiliyor" dedi. 

Bölge insanında en çok damar tıkanıklığı hastalığının görüldüğünü ifade eden Demirbağ, "Bu tür hastalıkların önüne geçilebilmesi için mutlak surette Akdeniz diyeti dediğimiz sebze meyve ağırlıklı gıda maddelerinin alınması gerekiyor. Oysa kentte yemekler etsiz olduğu zaman kişi o gün doymadığını ifade ederek, kalori değeri en fazla olan sakatatlar, hayvansal yağ, kuyruk yağı içeren yiyecekleri tüketme yoluna başvuruyor. Durum böyle olunca bize gelen hastalarda sık görülen koroner arter hastalığı, hipertansiyon, obezite, diyabet, hiperlipidemi hastalıkları görülüyor" diye konuştu.
İHA
Yayın Tarihi : 4 Ekim 2006 Çarşamba 13:28:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?