5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

DTP mitinginde protesto

Demokratik Toplum Partisi (DTP) Eş Başkanı Ahmet Türk ve beraberindeki milletvekilleri, Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerini kapsayan seçim gezisi çerçevesinde Şanlıurfa'nın Siverek ve Hilvan ilçelerinde miting düzenledi.

Ahmet Türk, konuşması esnasında okunan ezan için beklerken, DTP'liler demokrasi şehitleri diye 1 dakikalık saygı duruşunda bulundu. Saygı duruşu sırasında bir vatandaş, "Saygı camide olur" diyerek tepki gösterdi.

DTP, Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerini kapsayan seçim gezisi çerçevesinde bugün Şanlıurfa'nın Siverek ve Hilvan ilçelerinde miting düzenledi. DTP'li milletvekilleri miting alanına Ardahan'da camları kırılan ve sonradan poşetlerle kamufle edilen seçim otobüsü ile geldiler. Seçim otobüsü miting alanına girerken partililer zafer işaretleri yaparak, terör örgütü ele başı Abdullah Öcalan lehine Kürtçe ve Türkçe sloganlar attı.

Siverek DTP İlçe Teşkilatı önünde düzenlenen mitingde seçim otobüsünün üstüne çıkan DTP Eş Başkanı Ahmet Türk ve DTP milletvekilleri partilileri selamladı.

Burada konuşan Ahmet Türk, dünyanın gözünün kendi üzerlerinde olduğunu belirterek, "Acaba Kürt halkı bu yerel seçimlerde halkına sahip mi çıkacak, yoksa Ak Parti'yi mi seçecek? Kürt halkı böyle bir ısrarla karşı karşıyadır. Tabi ki biliyoruz; halkımız bu güne kadar özgürlükleri için büyük bedeller ödedi. Bundan sonra da başımız dik duracak, özgürlüklerimiz için sonuna kadar mücadele edeceğiz" dedi.

Türk, okunan ezan nedeniyle konuşmasına ara verirken, slogan atan partilileri de uyardı. Daha sonra DTP'liler demokrasi şehitleri dedikleri öldürülen teröristler için 1 dakikalık saygı duruşunda bulundu. Saygı duruşu sırasında partililer arasındaki bir vatandaş, "Saygı camide olur. Sizden büyük Allah var. Ne saygısı" diyerek tepki gösterdi. Vatandaşın tepkisi üzerine sinirlenen bazı partililer, vatandaşın üzerine yürümeye kalkarken, bazı partililer tarafından engellendi. Saygı duruşu sonrasında partililer, zılgıt çekmeye başlarken, seçim görevlileri tarafından mikrofonla tekrar uyarılarak, sessizce beklenmeleri istendi.

Ezan sonrasında konuşmasına devam eden Ahmet Türk, Başbakan Erdoğan'a yüklendi. Türk, "Sayın Başbakan; 'Kürt kardeşlerim' diyor. Diğer taraftan 'soba' politikası yürütüyor, diğer taraftan 'Ya sev, ya terk et' diyor. Ne söylediğini bilmiyor" iddialarında bulundu.

Başbakan Erdoğan'a Anayasa'nın değiştirilmesi çağrısında bulunan Türk şunları söyledi:

"Peki o zaman şunu sormak istiyorum; hesabına geldiği zaman 'Benim Kürt vatandaşlarım' diyor. Peki senin bu Kürt kardeşlerini kabul ediyorsan, niye kimliği, dili, kültürünü resmiyete taşımıyorsun? Gelin Anayasa'yı değiştirin. O Kürt insanların haklarını tanı, ondan sonra benim Kürt kardeşim de. Ama Anayasa'da böyle bir değişiklik yapmaz, resmiyette Kürtlerin inkarı üzerinde bir politika yürütülür, ama diğer tarafta Kürtlerden istediği zamanda söz eder, bu aldatmacadır. Kürtler, zaten kimliğini biliyor, zaten kendini tanıyor. Önemli olan özgür yurttaş çabasının kabullenmesidir"

Gerginlik istemediklerini sözlerine ekleyen Türk, "Yerel seçimlere gidiyoruz. Sayın Başbakan ülkenin bütün sorunlarını bir tarafa atmış, ben Diyarbakır'ı istiyorum, Tunceli'yi istiyorum, Batman'ı istiyorum Bu seçim, çıtası yükseltildi, bir referanduma dönüştürüldü. Bu bizim tekniğimiz değil. Biz gerginlik istemedik, ama sayın Başbakan bu ülkede gerginlik oluşturmak için her türlü davranışın içinde oldu" iddialarında bulundu.

Milletvekilleri, partilileri ile birlikte daha sonra Hilvan ilçesine geçtiler. DTP Hilvan İlçe Teşkilatı önünde düzenlenen mitingde de Başbakan'a yüklenen Ahmet Türk, "Sayın Başbakan çıtayı yükseltti, seçimler çok önemli diyor. AK Parti bu siyaseti ile bugün Türk coğrafyasında birinci parti olmak istiyor. Sonra birinci parti olduğu zaman şunu diyecek; 'Benim bir Kürt sorunum yok. Bakın bütün Kürt yurttaşlar bana oy veriyor' diyecek. Gerçekten böyle bir tablo çıkarsa. Bizim açımızdan bazılarını ikna etmekte zorlanırız" ifadelerini kullandı.

Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı mitinge DTP Eş Başkanı Ahmet Türk'ün yanı sıra, DTP Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk ile Gülten Kışanak, DTP İstanbul Milletvekili Sabahat Tuncel, DTP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici, Ceylanpınar Belediye Başkanı İsmail Arslan, Suruç Belediye Başkanı Ethem Şahin ve partililer katıldı.

İHA
Yayın Tarihi : 4 Aralık 2008 Perşembe 18:55:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?