5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

DTP'den Hayrünnisa Gül'e başörtüsü desteği

Cumhurbaşkanlığı seçiminde Abdullah Gül'e oy vermeyen Demokratik Toplum Partisi (DTP), eşi Hayrünnisa Gül'e başörtüsü ile ilgili destek verdi.


DTP Şanlıurfa milletvekili İbrahim Binici ile Diyarbakır milletvekili Aysel Tuğluk, geçtiğimiz cumartesi günü Şanlıurfa-Mardin çevre yolunda kamyonet ile kamyonun çarpışması sonucu 18 tarım işçisinin öldüğü kaza ile ilgili partileri adına araştırma ve inceleme yapmak üzere Şanlıurfa'ya geldi.


Köprübaşı semtindeki Karakoyun İş Merkezi'nde bulunan parti binasını ziyaret eden DTP milletvekillerinden Aysel Tuğluk, gazetecilerin sorularını cevapladı.


Bu hafta yapılan 11. cumhurbaşkanlığı seçiminde Kürtler'den bahsetmediği için Abdullah Gül'e oy vermediklerini belirten DTP Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk, "Sayın Gül'ün cumhurbaşkanlığı konusunda partimizce çok yönlü değerlendirme yaptık. Destek vermek veya vermemek noktasında da birtakım ilkeler ve kriterler çerçevesinde boş oy kullanma eğilimi çıktı. Biz Meclis oturumuna katılarak daha önce krize dönüşen cumhurbaşkanlığı seçimlerini tıkayıcı bir durum içerisinde olmadığımızı gösterdik. 367 noktasında oluşan engelin aşılmasındaki rolümüzü oynamış olduk" diye konuştu.


Bir gazetecinin Irak Devlet Başkanı Celal Talabani'nin "DTP Abdulah Gül'e oy vermemekle hata yaptı" şeklindeki açıklamasını hatırlatması üzerine Aysel Tuğluk, "Sayın Talabani kendi düşüncelerini ifade edebilir. Biz de bu ülkede yaşıyoruz. Kendi ilkelerimiz ve programımız ile tabanımızı gözeterek böyle bir yaklaşım gösterdik" cevabını verdi.


DTP Diyarbakır milletvekili Aysel Tuğluk AK Parti'nin cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül'ün başörtülü olması ile ilgili bir soruya ise şu cevabı verdi:


"Meclis'te demokrasi, insan hakları, özgürlük mücadelesi vermek için bulunuyoruz. Başörtüsünü de bir insan hakkı olarak görüyoruz. Din ve vicdan özgürlüğü içinde ele alınması gerektiğini düşünüyoruz. Başörtüsü etrafından oluşturulan kutuplaşmayı da yanlış buluyoruz. Bu ülkede isteyen kendi kıyafetini belirleme ve özgürce giyme hakkına sahip olmalıdır. Gül'ün eşinin başörtüsü tartışmalarını doğru bulmadık. AK Parti türbanla ilgili iddialar ile kendini Meclis'e taşıdı. Ama maalesef 4 yıldır bundan mağdur olan on binlerce insana sahip çıkan bir politikayı izleyemedi. Önümüzdeki günlerde türban konusunu gündemimize alıp tartışabiliriz. Türban konusunu bir siyaset konusu yapmak yanlıştır. İnancı olan kişilere de hak tanınmalıdır."


DTP Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk ve Şanlıurfa milletvekili İbrahim Binici, parti ziyaretinin ardından 500 Yataklı Devlet Hastanesi'ne geçti. Burada Başhekim Vekili Opr. Dr. Muktim Şelli ile bir süre görüşerek 18 kişinin öldüğü trafik kazası sonrasında tedavi gören yaralılar hakkında bilgi alan Aysel Tuğluk ve İbrahim Binici, hastanenin beyin cerrahi servisinde tedavi gören yaralılardan Aşye Başak'ı ziyaret ederek geçmiş olsun dileklerinde bulundu.


Bu arada, yaşanan kazalar ile ilgili olarak bir açıklama yapan DTP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici, "Genel merkezimiz tarafından bu konu ile ilgili bir komisyon oluşturuldu. Yoksul insanlar kamyonetlerle tarım işçiliği yapmaya gidiyor. Konuyu araştırmak için buradayız" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 22 Ağustos 2007 Çarşamba 17:28:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?