5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

DTP'liler AİHM'e başvurdu

MAHKEME CEZASINA İTİRAZ EDEN DTP'LİLER AİHM'E GİTTİ

Şanlıurfa'da, terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'a "Sayın Öcalan" dedikleri için yargılandıkları mahkemece para cezasına çarptırılan DTP'liler Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvurdu.

Halfeti İlçe Cumhuriyet Başsavcılığı'na 2008 yılında "Sayın" Öcalan yazan dilekçe gönderen 66 DTP'li hakkında "Suç ve suçluyu övdükleri" gerekçesiyle 2 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

Aralarında DTP Halfeti İlçe Yöneticisi ile Abdullah Öcalan'ın akrabalarının da bulunduğu 66 kişi yargılandıkları Halfeti Sulh Ceza Mahkemesi tarafından önce hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme 3 ay 10 gün ile 2 ay 15 gün verilen hapis cezasının erken biteceğini gerekçe göstererek, cezanın daha ağır olması için hapis cezasını para cezasına çevirerek 66 kişiyi 2 bin ile bin 500 TL adli para cezasına çarptırdı. 2 Bin TL para cezasına çarptırılan 28 kişi Yargıtay' a başvururken, 38 kişi bin 500 TL para cezasının temyiz edilmemesinden kararı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşıdı.

66 kişinin Şanlıurfa'daki Avukatı Sedat Gözkıran, mahkemenin ifade özgürlüğü ihlal ettiğini söyledi. Şanlıurfa merkezin yan sıra Siverek, Hilvan ve Bozova ilçelerinde de Cumhuriyet savcılığına "Sayın Öcalan" yazan dilekçeler gönderildiğini belirtti. Sedat Gözkıran, "Şanlıurfa merkezde kimse hakkında dava açılmadı 3 ilçede savcılık takipsizlik kararı verdi. Halfeti ilçesinde savcılığa dilekçe gönderen 66 kişi hakkında dava açıldı. Mahkeme verilen hapis cezasının erken biteceğini gerekçe göstererek daha ağır olması için verilen hapis cezalarını para cezasına çevirdi. 2 Bin TL para cezası alan 28 kişi için Yargıtay'a başvurduk. 38 Kişi için Yargıtay'a başvurma hakkımız olmadığından Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvurduk" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Kasım 2009 Çarşamba 15:45:02
Güncelleme :18 Kasım 2009 Çarşamba 20:01:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?