5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

DTP'lilerin Bayrak krizi

Demokratik Toplum Partisi (DTP) Şanlıurfa Merkez İlçe 2. Olağan Kongresi'nde 'Türk Bayrağı' krizi yaşandı.

Türk bayrağını salona asmayı hazmedemeyen DTP'liler, bayrağı astı ancak bir süre sonra sökerek yerini değiştirdiler. Kongrede, devrim şehitleri adına saygı duruşunda bulunulurken, İstiklal Marşı okunmadı, Atatürk posteri asılmadı.
Şair Nabi Kültür Merkezi'nde düzenlenen DTP Şanlıurfa Merkez İlçe 2. Olağan Kongresi'ne; DTP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici, DTP Şanlıurfa İl Başkanı İbrahim Ayhan ve parti yönetim kurulu üyeleri ile delegeler katıldı. Dün gece kuzeninin düğün töreni için Şanlıurfa'ya gelen DTP Genel Başkanı Ahmet Türk'ün kongreye katılmaması dikkat çekti. Kongreye gelen partililer, polis tarafından didik didik aranarak salona alındı.

DTP'li Binici'nin de gelmesiyle salonda terör örgütü PKK'nın ele başı Abdullah Öcalan için söylenen şarkılar çalındı. DTP bayrakları ile süslenen salonda Türk bayrağı ile Atatürk posterinin asılması bazı partilileri harekete geçirdi. Görevliler arasında bir süre 'bayrak' diyalogu geçti. Bir süre sonra temin edilen Türk bayrağı partililerce DTP bayrağı ile birlikte sahnedeki "DTP'yi susturma, silahları sustur" pankartının altına asıldı. Ancak Türk bayrağının sahnenin tam ortasına asılmasını hazmedemeyen bazı partililer görevliler aracılığıyla Türk bayrağını sahnenin ortasından söktürerek salonun sol kısmına yapıştırdı.

DTP Şanlıurfa İl Başkanı İbrahim Ayhan, statükocu diye nitelendirdiği güçler tarafından kazandıkları başarıların engellenmeye çalışıldığını savunarak şöyle konuştu: "Zayıflatmaya yönelik karşı bir saldırı da olanca gücü ile yürütülmeye çalışılmaktadır. Özellikle içinden geçtiğimiz günler itibari ile şimdiye kadar Kürt halkının 30 yıldır açığa çıkarmış olduğu mücadelenin değerlerine yönelik kapsamlı ve derinlikli bir saldırı konsepti ile karşı karşıyayız. Bu boyutuyla, bütün bu yaşanan gelişmeler çerçevesinde son iki yıldır halkımızın ortaya çıkartmış olduğu direniş ve bu direnişe bağlı yakalanan başarı çizgisine ilişkin ciddi bir saldırı ve imhayla karşı karşıyayız."

Özellikle 29 Mart Yerel Seçimleri'nden sonra partinin yakalamış olduğu bu başarı çizgisine karşın statükocu güçler tarafından bu çizgiyi zayıflatmak, bu başarıyı geriletmek maksadıyla kapsamlı bir saldırı siyasetinin devreye sokulduğunu iddia eden Ayhan, şunları söyledi: "Bu anlamıyla; 14 Nisan operasyonuyla kendini açığa çıkaran bu mevcut baskı ve tutuklama furyası, günümüze kadar yoğun bir şekilde devam etmektedir."

Konuşmasını Kürtçe yapan DTP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici ise, demokrasi şehitleri diye nitelendirdiği kişiler için saygıyla eğildiğini söyledi. Partinin zor ve zahmetli bir süreçten geçtiğini iddia eden Binici, şöyle konuştu: "Bu gün o yol, karşımıza iki çatal haline gelmiş durumda. Birincisi çok zor ve çok zahmetli bir yol şehitler sayesinde; Kürtler için 'kart-kurt' dediklerinde, bugün o şehitler sayesinde bu hale geldik. Sordular; 'Kürtler var mı?' diye; evet var, bisikletleri de var. Ben yine bedenimi o şehitler için saygıyla eğiyorum."
Kongre, daha sonra gerçekleştirilen oylama işlemleri ile devam etti.
 

iha
Yayın Tarihi : 21 Haziran 2009 Pazar 15:53:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?