5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Dünya bu resmi konuşacak

Şanlıurfa'da Balıklıgöl yakınlarındaki Halepli Bahçe'de dinler bahçesinin temel atma çalışmaları sırasında tesadüfen bulunan paha biçilmez 'Amazon Kraliçeleri'ne ait mozaiklerin görüntüleri bulundu.

Kültür ve Türizm Bakanı Ertuğrul Günay tarafından "hazine" olarak tanımlanan mozaikler, görenleri hayran bırakıyor.

DÜNYADA BİR İLK

Arkeologların "Savaşçı Amazon Kraliçelerinin Mozaiğe Resmedilmiş Dünyadaki İlk Örnekleri" olarak duyurduğu mozaiklerde av sahnesi çok net görülüyor. Ortaya çıkarılan eserler, Fırat nehrinin orijinal 3 milimetrekarelik taşlarından dolayı dünyanın en değerli mozaikleri olarak gösteriliyor.

100 METREKARE

İlk aşamada 100 metrekarelik mozaik, gün ışığına çıkarılırken, av sahnesi mozaiğinin kenar bordürlerinde, geometrik motifler, bitki desenleri, güvercin, kanatsız Eros, sincap, ördek, kaplan, keklik, ceylan ve tazı figürleri bulunuyor.

Mozaik, doğadaki bütün renklerin kullanılması ve gölgelendirmeler bakımından da özel önem taşıyor. Av sahnesinde dört amazon kraliçesi Hippolyte (Hipplüte), Antiope, Melanipe (Melanipe) ve Penthesileia (Pentesileya) av kıyafetleri ve "tek göğüslü" olarak at üstünde tasvir ediliyor. Bu sahneler bugüne kadar rölyeflere resmedilmişti. Kraliçelerin Grekçe isimleri ile yer aldığı av sahnesinin mozaiğe resmedilmesi dünyada ilk defa Halepli Bahçe'de ortaya çıktı.

Ajanslar
Yayın Tarihi : 18 Eylül 2007 Salı 08:43:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?