7
Mayıs
2024
Salı
ŞANLIURFA

Dünya kadın çiftçiler günü

Dünya Kadın Çiftçiler Günü dolayısıyla Şanlıurfa'da bir dizi etkinlik düzenlendi. Avrupa Birliği (AB) desteğiyle kırsal kalkınma projesi kapsamında kadınlara dağıtılan seralardan ilk ürünler alındı. 

Şanlıurfa'nın Kısas Beldesi'nde Dünya Kadın Çiftçiler Günü dolayısıyla bir dizi etkinlik düzenlendi. Etkinliklere, Tarım İl Müdürü Mehmet Altun, Şanlıurfa Valisi Yusuf Yavaşcan'ın eşi Ayla Yavaşcan, AB-Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) Kırsal Kalkınma Proje teknik destek ekibi lideri Andrew Winter-Taylor ile kadın ve erkek çiftçiler katıldı. 'GAP Bölgesel Kalkınma Programı Kırsal Kalkınma Projesi Şanlıurfa İli Kısas Beldesinde Örtü Altı Sebze Yetiştiriciliği Yaygınlaştırma ve Geliştirme Projesi' kapsamında AB tarafından finanse edilen Kısas Beldesi ile Şanlıurfa Tarım İl Müdürlüğü tarafından uygulanan proje kapsamında 10 kadına sera dağıtıldı. 

Tarım İl Müdürü Mehmet Altun, dünyada ve ülkemizde tarımsal üretimde en büyük rolü kadınların üstlendiğini belirterek, "Kadın ülkemizde büyük bir çoğunluğu küçük işletmelerden oluşan aile tarımında erkeğin en büyük destekçisidir. Kadın toplumun sigortasıdır. İşte bu nedenle kadının tarımsal üretimde ve ailenin beslenmesinde üstlendiği sorumlulukları dikkate alan Birleşmiş Milletler, 15 Ekim'i 'Dünya Çiftçi Kadınlar Günü' ilan etmiştir" dedi. 

Bu arada, 15 Ekim Dünya Çiftçi Kadınlar Günü dolayısıyla bir süre önce 10 kadına dağıtılan sera hakkında bilgi veren tarım danışmanı ve proje uzmanı Şükrü Yahlizade, böyle bir projenin hayata geçirilmesi için AB'ye teklif sunduklarını belirtti. Yahlizade, "AB'ye sunduğumuz proje kabul edildi. Bu proje için 125 bin 70 Euro bütçe destek sağlandı. Projeye yüzde 90 AB, yüzde 10 ise Kısas Belde Belediyesi destek veriyor. İlde yeniliklere açık ve maddi durumu yerinde olmayan 10 kadın çiftçi belirlendi. Bunlara sera dağıtıldı. Her bir sera 18 ila 20 bin YTL arasındadır. Araziyi de belediye tahsis etti. Kadın çiftçiler bu seralardan yılda 3 kez ürün alacak" şeklinde bilgi verdi. 

Öte yandan, 15 Ekim Dünya Çiftçi Kadınlar Günü dolayısıyla 10 kadın çiftçi arasında en iyi sera yetiştiricisi yarışması düzenlendi. Yarışmada Menekşe Kondu birinci, Hatice Demir ikinci ve Yeşim Aran üçüncü oldu. Dereceye girenlere Cumhuriyet altını dağıtıldı.
İHA
Yayın Tarihi : 16 Ekim 2006 Pazartesi 17:45:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?