5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

'Dünya Kuş Gözlem Günü' kutlandı

Dünya Kuş Gözlem Günü, 4-5 Ekim tarihlerinde Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 25 ülkede kutlandı.

Türkiye'deki Dünya Kuş Gözlem Günü etkinlikleri Doğa Derneği üye ve gönüllülerinden oluşan kuş gözlem toplulukları tarafından düzenlendi. Ankara, Antalya, Balıkesir, Hatay, İstanbul, Kars, Mersin, Muğla ve Şanlıurfa'da düzenlenen etkinliklere 574 kişi katıldı.

Şanlıurfa'daki kuşçular Güney Fırat Vadisi dahilinde bulunan çay bahçelerinde, Kelaynak Üretme İstasyonunda, kuş gözlemi yaparak kutladı. Yapılan gözlemlerde bir çok yabani kuş gözlenirken, grubun gün içersinde bir çok kişiye teleskopta kuşları göstererek, kuş gözlemciliği, doğa anlatıldı. Urfalı kuşçular grubundan Şükrü Esin, "Herkes kuş ve doğa gözlemcisi olabilir. Bir kitabınız, Dürbününüz ve bir çift meraklı gözünüzün olması yeterli" olduğunu belirtti.

Bu arada, Doğa Derneği Şanlıurfa Bölge Sorumlusu Turan Çetin yaptığı açıklamada, dünyadaki 9 bin 856 kuş türünden bin 855'inin göçmen olduğunun tahmin edildiğini söyledi. Çetin, "Bu türlerden pek çoğunun sayısı hızla azalıyor. Kuşlar, doğadaki değişimleri belirlemek için en iyi göstergelerden. Bu nedenle kuşların sayılarındaki azalış önemli bir sorun olarak değerlendiriliyor. Dünya Kuş Gözlem Günü, kamuoyunu kuşlar, kuş göçleri ve kuşların doğal yaşam alanları konusunda bilinçlendirmeyi ve korunmasını sağlamayı amaçlayan uluslararası bir etkinliktir. Her yıl ekim ayının ilk hafta sonu tüm Avrupa ve Türkiye'de kuş gözlemciler tarafından çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 6 Ekim 2008 Pazartesi 17:18:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?