5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Duvar yıkıldı yol açıldı

Şanlıurfa'da, kamulaştırılmadan üzerinden yol geçirilen ve hak sahiplerinin açtığı davayı kazanmasının ardından 3 gün önce duvar örülerek ulaşıma kapatılan Diyarbakır ile Şanlıurfa Karayolu'nu birbirine bağlayan çevre yolu, uzlaşmaya varılınca trafiğe yeniden açıldı.

2003 yılında Şanlıurfa kent merkezinde trafik yoğunluğunun önlenmesi için Diyarbakır ile Mardin karayolunu birbirine bağlayan bir çevre yolunun yapımına başlanmış, Karayolları Genel Müdürlüğü, hazine arazisinin yanı sıra 27 müşterek hak sahibinin 5 bin 873 metrekare arazisini de yola dahil etmişti. Karaköprü Beldesi yakınlarından geçen 3 kilometre uzunluğundaki yola katılan arazilerinin istimlak bedellerinin ödenmemesi üzerine hak sahipleri, Karayolları Genel Müdürlüğü hakkında 2'nci Asliye Hukuk Mahkemesi'ne, 'El Atmanın Önlenmesi' davası açtı.

Davanın sonuçlanması üzerine, haklı bulunan arazi sahipleri, geçtiğimiz Çarşamba günü akşam saatlerinde, çevre yolunda kendilerine ait alanı tel örgü ile çevirip, taş döşeyerek, 'Bu alan özel mülkiyettir, girilmez' yazılı tabela asıp, yolu trafiğe kapattı. Sabah saatlerinde de oluşturulan barikatın yıkıldığını gören hak sahipleri, bu kez genellikle ağır tonajlı araçların kullandığı yolu duvar örerek trafiğe kapatmıştı. Kent trafiğinde sıkıntılar yaşanmasına yol açan olayın ardından geri adım atmayan hak sahipleri; gerekirse yolun kendilerine ait bölümünü kümese çevirip, bina bile yapabileceklerini söylemişti. Yaşananların ardından, Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan, hak sahiplerinin temsilci olarak seçtiği Eyyüp Direkli ve Karayolları Genel Müdürlüğü ile görüşerek sorunun çözümlenmesi konusunda girişimde bulundu.

NİSAN'A KADAR ÖDEME YAPILACAK
Görüşmelerin olumlu sonuçlanmasını ardından bu akşam, Karayolları Genel Müdürlüğü temsilcileri ve hak sahiplerinden Eyyüp Direkli arasında, protokol imzalandı. Şanlıurfa Vali Yardımcısı Salih Gelgeç nezaretinde imzalanan protokolde, hak sahiplerinin arazi tespitlerinin yeniden yapılması ve Nisan ayına kadar ödenmesi kararlaştırıldı. İmza töreninin ardından gazetecilere açıklama yapan Vali Yardımcısı Salih Gelgeç, "Şanlıurfa'da ve tüm Türkiye'de konu olan çevre yolunun bir an önce trafiğe açılması için biraraya geldik. Bu yolda Karayolları Genel Müdürlüğü'nü temsilen bölge müdürlüğümüz tarafından yeni bir değer tespiti yaptırılacak. Bunun sonunda bir anlaşma zemini aranacak. Tespit edilecek değer üzerinden vatandaşlarımızın da, bu anlamda hakları verilecek" dedi.

Valilikte protokol imzalandıktan sonra arazi sahiplerinden Eyyüp Direkli ve görevliler, çevre yoluna giderek, iki gün önce örülen briket duvarı yıkıp 'Bu Alan Özel Mülktür' tabelasını kaldırdı. Trafik polislerinin de yardım ettiği yıkımın tamamlanmasının ardından çevre yolu yeniden ulaşıma açıldı. Sorunun çözüme kavuşturulmasının en büyük isteği olduğunu söyleyen arazi sahiplerinden Direkli, "Yaptığımız görüşmeler sonucu aramızda anlaştık. Hak sahibi olarak istediğimiz fiyatı açıklamak istemiyorum. Günün şartlarına uygun olarak bir meblağ talep ettik. Bu isteğimiz kabul edildi, ama yinede tespit yapılacak" dedi.
 

......
Yayın Tarihi : 31 Aralık 2009 Perşembe 23:18:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?