5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Duyguların sanata dönüştüğü an

Şanlıurfa'nın Bozova ilçesinde bulunan Çok Amaçlı Toplum Merkezi (ÇATOM) bayanlarının yaptığı iğne oyaları göz kamaştırıyor.

Başbakanlık Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı bünyesinde kurulan ÇATOM kadınlarının hazırladığı projeler ve el işi ürünleri büyük beğeni topluyor. Şanlıurfa'nın geleneksel kültür varlıklarından biri olan iğne oyası, ÇATOM kadınları tarafından işlenerek gelecek kuşaklara aktarılıyor.

Geçmişten günümüze gelebilen süslemek amacıyla kullanılan ve tekniği örgü olan iğne oyaları sadece Türklere özgü bir el sanatı olması itibariyle ÇATOM kadınlarının parmakları arasında işleniyor. Duygularını büyük bir içtenlikle iğne oyaları aracığıyla dile getiren Bozovalı kadınlar, yaptıkları oyalarla göz kamaştırıyor. Kullanılan araç-gereç, motif, renk, kompozisyon ve kullanım alanları bakımından farklılık gösteren oyalar, özellikle Anadolu çeyiz geleneğinin vazgeçilmez bir parçası olarak kalmaya devam ediyor.

Şanlıurfalı genç kızlar işledikleri oyalar ile hem duygularını sanata dönüştürüyor, hem de ÇATOM tarafından sağlanan finans kurumları tarafından para kazanıyor.

.
Yayın Tarihi : 16 Mayıs 2008 Cuma 10:26:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?