5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Eczacılar Ş.Urfa'da buluştu

Türk Eczacılar Birliği'nin 36. Dönem 2. Bölgelerarası Toplantısı, Şanlıurfa Eczacılar Odası'nın ev sahipliğinde başladı.

Toplantıda konuşan Türk Eczacılar Birliği Genel Başkanı Erdoğan Çolak, ABD'de çıkan krizin dünyaya hızla yayıldığını belirterek, uzmanların analizlerine göre krizin savaşla sonuçlanacağını ve merkezinin de Ortadoğu ve Asya olacağını söyledi.

Şanlıurfa'da yapılan Türk Eczacılar Birliği'nin 36. Dönem 2. Bölgelerarası Toplantısı'na, 51 bölge eczacı odalarının başkanları ve yönetim kurulu üyeleri katıldı. Türk Eczacılar Birliği Genel Başkanı Erdoğan Çolak, yaptığı konuşmada küresel kriz ve krizin Türkiye'ye etkilerini değerlendirdi. Çolak, "Bugün dünyada barbarlık her zamankinden daha yakın bir tehdit haline dönüştü. Küreselleşme denilen olgu, sermayeyi merkeze alma talebi, zengini daha zengin, fakiri daha fakir ve yoksullukları, yolsuzlukları daha hat safhaya dönüştürdü. Bu ortamda yeni bir krizle karşı karşıyayız. Dünya ekonomik kriz yaşıyor. Bu krizin en büyük özeliği; küresel, özelikle büyük bir kriz olması ve aşırı üretim dolayısıyla ortaya çıkması. Yani mal ve para çok, teknoloji çok ama bunu alacak talep yok. O zaman bu kriz bir başka krize doğru evrilmek üzere yola çıkıyor. Bu kriz başka krizlere benzemiyor. Diğer krizler, Meksika'da, Arjantin'de oluşanlar Türkiye'nin suratına bir şamar gibi çarptı ve geçti. Ama bu kriz kapitalizmin bağrından çıktı. ABD'de çıkan bu kriz, dünyaya hızla yayılıyor. Bu konuda uzmanlar, bu krizin 1929 dünya bunalımına yol açan krize çok benzediğini belirtiyor. Biliyorsunuz o kriz, 10 yıl sürede ve sonunda dünya savaşına yol açtı. Yaşanan yıkımda 50 milyon insanın hayatına son verildi ve dünya yeniden bir düzene kavuşturuldu. Bu kriz daha da derinleşecek, kriz sonunda dünya yeniden yapılanacak ve yeni bir dünya düzeni kurulacak. Bu süreçte insanı atomize ettiler, vurdumduymaz, bencil egoist insan biçimi yarattılar. İşte burada buna karşı toplumun yeniden dirilmesi, dik durması ve toplumsal direnişi yaygınlaştırması, bu işler içinde zor gibi görünüyor" dedi.

"SAVAŞLAR ÇIKACAK, MERKEZİ ORTADOĞU VE ASYA OLACAK"

Çolak, uzmanların analizine göre bunun bir savaşla sonuçlanacağını ve merkezinin Ortadoğu ve Asya olacağını söyledi. Çolak, "Bu kriz dünyayı etkileyecek, teğet geçmeyeceği hiçbir ülke ve insan olmayacak. Türkiye bu krizden kesinlikle etkilenecek. Türkiye üstelik de daha çok etkilenecek. Nedenlerine baktığımızda; ekonomide sermaye artışına bağlı yapay şişme var. Çok ciddi cari açığı var. Enflasyon bir türlü iki hanenin altına düşürülemedi. Reel sektör güçsüz, ithalata bağımlı bir yapısı var. Dolaylı vergiler, ekonominin bel kemiğini oluşturuyorlar. Dolayısıyla kırılgan bir yapısı var ekonominin. O yüzden Türkiye bu krizden daha çok etkilenecek. Bu kriz işsizliği büyütecek, yolsuzluğu arttıracak ve emekçiler açısından da hayat daha pahalı hale gelecek. Sağlığa, eğitime, ulaşıma, temiz suya, barınmaya ulaşım daha da zorlanacak. Hükümetler bütçe kısıtlamasına gidecek. Büyüme hızı yavaşlayacak. Talep düşüşü, aşırı üretim krizinden dolayı krizden çıkış; tüketimin pompalanmasıyla mümkün. Bu da işsizlik ve yolsuzluğun arttığı bir noktada nasıl olacak? Onun da tek çaresi yeniden bir dünya savaşının kapımızın eşiğine gelmesidir. Son yıllarda küresel iklim değişikliğinden bahsediliyor. Uzmanlar, dünyada son 20-30 yılların önemli olduğunu, geri dönüşüm konusunda son günlerin yaşandığını belirtiyor. Tüm dünya ülkeleri, alınması gereken önlemleri almalı. Bu kriz ekolojik krizi de etkileyecek. Peki sağlık alanı bu krizden nasıl etkilenecek? 1980'lerde Türkiye'nin tartıştığı sağlıkta dönüşüm projesi, 2000'li yıllardan sonra hayat buldu. Bunun en önemli ayağı sosyal güvenlik kurumunun oluşturulması. Bütün insanların sağlık şemsiyesi altına alınması doğru bir yaklaşım. Ancak burada temel espri şu; asgari ücretten üçte bir daha az gelirli olanların tedavi ücretlerini devlet karşılayacak. Bundan daha fazla geliri olanlar, prim ödemek suretiyle bu şemsiyenin içinde yer alacak. Primli sistemle yoluna devam Türkiye'de kamu maliyesinin yükü artacak. İşsizlik ve yoksulluk nedeniyle bu primi ödemeyen insanların sayısı artacak. Ekolojik kriz sağlık sorunlarını daha da büyütecek" diye konuştu.

Türk Eczacılar Birliği Genel Başkanı Erdoğan Çolak, kuş gribi, kanser ve çeşitli kronik hastalıkların adeta arkadaşımız olacağını iddia ederek, "Temiz suya ulaşım enfeksiyon hastalıklarını arttıracak, gıda krizi daha da artacak. Beslenme yetersizliği ve buna bağlı hastalıklar çıkacak. Sağlıkta tasarruf gündeme gelecek, bundan eczacılık sektörü etkilenecek. Geri ödeme gündeme oturacak. Biz talep esnekliği sıfır olan bir sanayiyiz. Savunma sektöründen sonra en karlı sektörüz. Burada karlarını katlayan sektör bileşenleri noktasında eczacılar; 2005'ten sonra sosyal güvenlik şemsiyesinin genişlemesi ile büyüyen nüfustan yeterince yararlanamadı" ifadelerini kullandı.

İHA
Yayın Tarihi : 27 Kasım 2008 Perşembe 16:44:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?