5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Eğtim Hastanesinden bir ilk

Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Doktorlarından Özkan Özger ve Necati Kaplan Türk Nöroşurirji Derneğinin Antalya'da düzenlemiş olduğu 22 . kongrede bir çok üniversiteyi geride bırakacak 9 bildiri yayınlayarak Şanlıurfa'yı en iyi şekilde tanıttılar.


Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Doktorlarından Özkan Özger ve Necati Kaplan, konu ile ilgili olarak şunları söyledi:
"Vertebroplati ve kifoplasti vertebra korpusunu kuvvetlendirme amacı güden perkütan ve açık cerrahiye oranla oldukça daha az invazif tekniklerdir. Tarihi gelişim içinde vertebroplasti daha önce kullanılmaya başlanmış ve ilk kez Deramont ve arka tarafından 1980'li yılların sonlarında uygulanmıştır. İlk kifoplasti ise 1998 yılında Dr. Mark A. Reiley tarafından gerçekleştirilmiştir. Her iki yöntemde de polimetilmetakrilat (PMMA) perkutan olarak vertebra cismi içine verilmektedir. Osteoporotik vertebra çökmelerine ek olarak vertebroplasti ve kifoplasti teknikleri travmatik kompresyon kırıklarında, vertebra hemanjiomlarında, multipl myelom gibi osteoblastik olmayan vertebra tümörlerinde ve osteolitik metastazlarda endikedir.

Başlıca kontrendikasyonları ise vertebra patlama (burst) kırıkları, vertebroplana, spinal korda bası yapan kırıklar, osteoblastik tümörler ve radyolojik olarak pediküllerin görülememesi, enfeksiyon ve koagülopatidir. Hastanemizde Eylül 2007-Şubat 2008 tarihleri arasında yaptığımız 3 mesafe vertebra hemanjiomu, 3 mesafe multiple myelom, 2 mesafe osteoporotik vertebra kırığı, 17 mesafe travmatik vertebra kırığı olan toplam 18 hasta değerlendirmeye alındı. 2'si genel anestezi, 16'sı sedoanaljezi ile ameliyat edildi. Hastaların hepsinde postoperatif 12 saat içinde ağrı şikayeti geçmişti. 18 hastanın 12'si 24 saat içinde taburcu edildi. Geç taburcu olanlar yandaş hastalıklar veya multitravma nedeniyle idi. Hastalarımız kifo/vertebroplastiyi spinal enstrümantasyona ve korse uygulamasına tercih etmişlerdi. Ameliyatın uygulanış biçiminin hastalarımız üzerinde olumlu etkisi, ağrılarının postoperatif erken dönemde geçmesi, erken mobilizasyon, erken taburculuk kifoplasti ve vertebroplastinin önemli avantajlarıdır. Vertebroplasti ve kifoplasti özellikle osteoporotik vertebra kırıklarında, travmatik kırıklarda, hemanjiomlarda, multipl myelom gibi osteoblastik olmayan vertebra tümörlerinde ve osteolitik metastazlarda ağrının giderilmesi, vertebranın kuvvetlendirilmesi ve vertebral biyopsi alınması amaçlarıyla kullanılan perkutan, oldukça noninvasiv ve komplikasyonları az tekniklerdir. Uygun hasta grubunda uygulandığında sonuçlar oldukça memnuniyet vericidir."

İHA
Yayın Tarihi : 18 Aralık 2008 Perşembe 11:43:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?