5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Eker, GAP Eylem Planı'na değindi

DSİ 15. Bölge Müdürlüğü Suruç Ovası Pompaj Sulaması Projesi'nin Şanlıurfa'nın Bozova İlçesi Aşağı Bağlıca köyündeki temel atma töreni için Şanlıurfa'da bulunan Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Ticaret ve Sanayi Odası'nı ziyaret etti.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker ve beraberindeki heyeti Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (ŞUTSO) Eyyüp Sabri Ertekin karşıladı.

Daha sonra toplantı salonuna geçen Eker burada bir konuşma yaptı. Bakan Eker, konuşmasında GAP Eylem Planı'na da değindi.

Bakan Eker, "Şanlıurfa Türkiye açısından çok önemli bir potansiyeli bünyesinde bulunduran ildir. Dünyada giderek stratejik değeri ve önemi artan ve anlaşılan tarım sektörü açısından büyük bir imkana ve potansiyele sahip ildir. Burada
polikültür tarım yapılıyor. Hem geleneksel anlamda hububat ve bakliyat üretimi hem endüstriyel bitki ürünü büyük bir hızla yayılıyor. Yani pamuk gibi. Bugün Türkiye'de pamuk üretiminde Şanlıurfa bir numaradır. Bu potansiyeli, sulamayla birlikte belirli bir noktaya geldikten sonra meyve sebze alanında da çok büyük hamle ortaya koyar. Bunun ilk gerçekleşmesi ve kalkınması hayvancılık ve tarım lokomotif sektör olacak. Bu coğrafyanın imkanı budur. Yıllardır bu topraklarda ziraat yapılıyor. Şanlıurfa'nın dinler, kültür, inanç turizmi açısından ehemmiyeti diğer sektörlerle potansiyeli dikkate alındığında, kalkınması itici ve lokomotif bir güç olacak. Tarım ve hayvancılık sektörünün gelişmesi ile burası bir merkez olacaktır" dedi.

GAP kapsamında 1.7 milyon hektar alanın sulanması gerektiğini hatırlatan Bakan Eker, "1.7 milyon hektar alanın sulanması gerekirken, bugüne kadar sadece 274 bin hektar sulanmaya açılmış. Bu GAP Eylem Planı ile birlikte 2012 yılına kadar 1 milyon hektar alanı bulacak. Eğer bir hektar alanda iki kişi istihdam sağlarsa o zaman 190 bin kişi iş bulacak demektir" şeklinde konuştu.

GAP Kalkınma İdaresi Başkanlığı'nın 20 yıl aradan sonra Şanlıurfa'da taşındığını belirten Bakan Eker, "GAP İdaresi Başkanlığı 20 yıl sonra nihayet olması gereken yere geldi. Başbakanımızın teşvikleriyle GAP yeni hizmet binasında Şanlıurfa'da görevine başladı. GAP Eylem Planı sadece altyapı yatırımları değil. Tarım sektörü, sosyo-ekonomik kalkınma, kurumsal kapasitenin güçlenmesi, sosyal kalkınma boyutları ile birlikte sektörlerle birlikte harekete geçecek. Bütün bunlar olurken, bunlar gerçekleşirken bir kurum çok önem kazanıyor. Eğer yapacağınız üretim bir sanayiye dönüşmez ise önemi yoktur. Yeni başlattığımız işler var. Bu da Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi projesidir. Türkiye'de sadece ham madde üretmekle zengin olunamayacağını bildiğimizden dolayı kırsal kesimlerde üretilen mamulün birer parça haline gelmesi, katma değerin artırılması, istihdam sağlanması, ürünlerin işlenmesi ve daha iyi fiyatlarda satılması için bir olan bir projedir. Türkiye'de 2006'dan sonra bin 610 proje tamamlandı.

Bunlar bitkisel ve hayvancılıkla ilgilidir. İşleme, paketleme tesisleri gibi. Ayrıca 8 bin 590 makine ekipman projesine yüzde 50 hibe sağladık. Bu projelerle işsizliğe istihdam sağladık. 33 proje bitti, şimdi yeni dönemde 58 proje daha programa alındı. Toplamda 91 proje ediyor. Bunun 18 milyon TL hibesi tutuyor" diye konuştu.
ŞUTSO Başkanı Eyyüp Sabri Ertekin ise Şanlıurfa'nın sorunlarından oluşan bir listeyi Bakan Eker'e sundu. Ertekin yaptığı konuşmada, "Çiftçimiz çeşitli nedenlerden dolayı çok mutlu değilse de Bakanlık elinden geleni yaptı. Ama dünya konjonktürünün gerektirdiği uluslararası fiyatlardan dolayı belki çiftçimiz çok para kazanamıyor. Ama Bakanımız desteklerini esirgemiyor. Desteklemelerini açıkladı ve desteklemeler yapılıyor" ifadelerini kullandı.

ŞUTSO'daki toplantıya Bakan Eker'in yanı sıra Şanlıurfa Valisi Yusuf Yavaşcan, AK Parti Şanlıurfa Milletvekilleri Müfit Yetkin, Zülfikar İzol ile Tarım Bakanlığı Müsteşar yardımcısı Ferhat Şelli katıldı. Bakan Eker ve beraberindekiler daha sonra DSİ 15. Bölge Müdürlüğü Suruç Ovası Pompaj Sulaması Projesi'nin temel atma töreni için Şanlıurfa'nın Bozova ilçesi Aşağı Bağlıca köyüne hareket etti.
 

iha
Yayın Tarihi : 7 Mart 2009 Cumartesi 14:52:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?