7
Mayıs
2024
Salı
ŞANLIURFA

Ekmek fiyatı kargaşası

Şanlıurfa'da yeni ekmek rayici Fırıncılar Odası ile somun fırını işletmecilerini karşı karşıya getirdi. 

Şanlıurfa'da 25 YKr'den 30 Ykr'ya çıkarılan somun fiyatının haksız rekabete yol açacağını öne süren fırıncılar, zammı uygulamamaya kararlı. Somun fırını işletmecileri adına yazılı bir açıklama yapan Genç Girişimciler Derneği Genel Sekreteri Mustafa Pakır, "Şanlıurfa Fırıncılar Odası'nın 19 Eylül 2006 tarihinde aldığı rayiç tüm somun fırını işletmecilerini mağdur etmiştir. Bir odanın görevi kendine bağlı olan üyelerini koruyup onlara yardımcı olması gerekirken, Şanlıurfa Fırıncılar Odası ve üyeleri somun fabrikalarını adeta birer rakip görüp, onların zarar etmesi için elinden geleni yapmıştır. Fırıncılar Odası yeni rayiç almadıklarını söylemekle beraber tırnaklı (pide) ve açık (lavaç) ekmeğe 10 gram, somun ekmeğe de 40 gram ekleyerek, fiyatları sabit tutmuş ve pide-somun arasında 90 gram fark oluşturmuştur. Bu, haksız rekabetin en büyük göstergesidir. Fırıncılar Odası'nın tutumu yüzünden birçok somun fabrikası işletmecisi borç batağına girmiş ve un fabrikalarına mahkum olmuştur. Bunu fırsat bilen mayacılar, rekabet ve pazar kurallarını ihlal ederek 13 YTL'den satılan mayayı Ramazan'da 22 YTL'ye çıkarmışlardır. Sonuç olarak somun fırını işletmecileri toplanarak Fırıncılar Odası'nın kararına direnmeye başlamış, yani yeni rayici yürürlüğe koymamıştır. Bunun üzerine zabıta ekipleri rayici uygulamadıkları gerekçesiyle para cezası kesmeye başlamıştır. Somun fırını işletmecileri olarak kapanma dahi her şeyi göze alıp direnmeye kararlıyız. Gelişmeler üzerine somun fırını işletmecileri olarak avukat tuttuk. Rekabet kuruluna başvurmak da dahil olmak üzere hukuk mücadelesi başlattık, hakkımızı sonuna kadar arayacağız" diye konuştu. 

Bu arada, Fırıncılar Odası yöneticileri, yasaların verdiği yetkiler çerçevesinde hareket ettiklerini belirterek, "Yeni rayici uygulamak mecburiyetindeler. Somun fırını işletmecilerinin yaptıkları yasal değil" şeklinde konuştu. 

Öte yandan, Ferah Somun Fabrikası işletmecisi Ömer Orak ise verilen rayice itiraz etmek için Belediye Başkanlığı'na bir dilekçe verdi. Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Aydın ise dilekçeye yanıt olarak, "Dilekçenizde Esnaf Odaları Birlik Başkanlığı'nca alınan ekmek rayicine itiraz etmişsiniz. Esnaf rayiçlerinin tespitini, bağlı bulunan meslek odasınca tespit edildikten sonra Esnaf Odaları Birlik Başkanlığı'nın onayıyla yürürlüğe girer. Bu nedenle rayiç düzenlemesiyle ilgili dilekçenizin muhatabı belediye değil, bağlı bulunduğunuz Fırıncılar Odası Başkanlığı'dır" denildi.
İHA
Yayın Tarihi : 6 Ekim 2006 Cuma 17:07:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
soner değirmenci IP: 85.105.145.xxx Tarih : 4.10.2007 14:12:32

Ben şahsen bu haberi okurkn cok güldüm... ben maya sektorunun içindeyim 13 ytl cok guzel fiatmıs haberinizi tarihinde maya 24 ytl miş 22 bile guzel rakam. Bence rekabet kurulu fırıncıların odedigi vergileri bi baksın rakbeti ne sekilde yaptıklarını anlarlar..