5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Ekolojik tarım çalışması

Şanlıurfa'nın Suruç ilçesine bağlı Aybastı (Mızeybıl) köyünde 2 bin metrekarelik ekoloji deneme arazisinde çeşme suyu ile ekolojik tarım yapan ve bölgede "Ekodede" olarak bilinen emekli öğretmen İ. Halil Akkuş, beş yıldır yaptığı çalışmalarda önemli sonuçlar elde etti.

Akkuş çalışmasında, GAP bölgesine ekolojik olarak uyum sağlayan çeşitlerle bölge insanının refah düzeyini yükseltmeyi hedefliyor.

Öğretmenlikten emekli olduktan sonra biriktirdiği parasıyla memleketi Şanlıurfa'nın Suruç ilçesine bağlı Aybastı (Mızeybil) köyüne gelip yerleşen ve bölgede Ekodede olarak da bilinen İ. Halil Akkuş'un, ekolojik çalışmalarını gören köylüler, köyde ekoloji tarım yapmaya başladılar. Köye gelişiyle beraber köylünün yeşile olan sevgisi artıran Akkuş, köylüye tohum, fidan ve fide vererek köylüyü yeşile alıştırdı.

60 yaşındaki Akkuş, kendi ekolojik arazisinde beş yıldır GAP bölgesine uyum sağlayabilecek çeşitler üzerinde yaptığı çalışmasını tamamlayarak 'eko reçete'yi hazırladı. Akkuş, öğretmenlikten emekli olduktan sonra kendi köyüne yerleşerek, babasında kalan köy içersindeki 2 bin metre karelik alanı araştırmalarında kullanmak üzere eko bahçeye çevirdi. Tarla, bahçe, sebze ve tıbbi bitkiler olmak üzere yaklaşık şimdiye kadar40 çeşit üzerinde çalışmalarını tamamlayan Akkuş, GAP bölgesine uyum sağlayan ekolojik tarımın reçetesini hazırladığını belirtti.

Bölgede yaşanan kuraklığa aldırış etmeden ekolojik tarım yapan evli iki çocuk sahibi ekodede İ. Halil Akkuş, Suruç TEMA Vakfı Teknik Proje Sorumlusu görevini yürütüyor. Öğretmenlik hayatında yaban hayatın korunması ile ilgili yaptığı çalışmalardan dolayı Türkiye Rotary Kulubu tarafından Taktir Belgesi ile ödüllendirilmiş. Ayrıca bugüne kadar çeşitli kamu kurum ve sivil toplum örgütlerinden de çalışmalarının karşılığı olarak takdir ve teşekkür belgeleri aldı.
Yaklaşık 20 yıldır ekolojik tarımla uğraşan Akkuş, dünya dengesinin kimyasal maddelerle büyük zararlara uğradığına dikkat çekerek, tüm bunlara inat ekolojik tarım yaparak doğal dengeyi olduğu gibi sürdürmeyi amaçladığını söyledi. Onlarca bitki türü üzerinde çalışma yapan Akkuş, tek sorunun sulama suyunun olmaması olduğunu belirterek, "Çeşme suyuyla idare etmeye çalışıyorum. Bölgede yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan sebze, meyve, ağaç ve tıbbi bitki türlerini de tespit edip koruma altına alıyorum.

Yetiştirdiğim ürünleri isteyenlere bedava veriyorum. Bu işi kar amacıyla yapmıyorum. Tamamen gönüllü olarak yapıyorum. Ama bu işi yaparken sulama suyum yok. Köyün içme suyu şebekesinden faydalanıyorum. Musluk suyuyla idare etmeye çalışıyorum. Böylece daha fazla zaman ve iş gücü kullanmak zorunda kalıyorum. Sonuçta burası tarımsal bir araştırma merkezi görevini gördüğü için, yetkililerden bahçeme bir kuyu vurulması için yardım talep ediyorum. İleride, bu bölgeye sulama suyun gelmesini düşünerek, buralarda yetişecek ürünler üzerinde çalışmalar da yapıyorum" dedi.

Çalışmalarında kimyasal gübre kullanmayan Akkuş, gübre ihtiyacını beslediği tavuk, güvercin, küçükbaş hayvan ve bitki atıklarından elde ediyor. Ekolojik ve çok çeşitli tarımı tüm GAP topraklarına yaymayı amaçlayan Akkuş, bölge topraklarının bir zamanlar binlerce tür ve çeşide ev sahipliği yaptığını söyledi. GAP topraklarının çok verimli olduğunun altını çizen Akkuş, suya kavuşan bölgelerde birçok bitki türü yetiştirildiğini söyledi.

Dünyayı tehdit eden en büyük tehlikenin küresel ısınma olduğunu belirten Akkuş, "Buna karşı ekolojik tarım yöntemleri geliştirilmeli. Bu yöntemle hem farklı ürünlerin yetişme ortamı sağlanacak hem de çiftçi doğal olarak ürün yetiştirerek daha fazla kazanacaktır. Bu yöntem insan sağlığı için de çok büyük bir önem taşır" diye konuştu.

Açık hava fabrikası adını taktığı eko bahçesinde babil asma çeşitleri, fıstık, kayısı, mimoza, pavlova (kral ağacı), palmiye, elma, tut, armut, murdum eriği, incir, şeftali, tıbbi bitkilerden; kapari, gözelik, kekik, biberiye, nevroz çiçeği, biber ve süs bitkileri, sebzelerden; patlıcan domates, biber, hıyar, salatalık, acur, baharatlardan; rezene, kişniş ve çörekotu yetiştiriyor.

Biyoljik mücadelede ise hayvanlardan; çil, turaç ve kılkuyrukta yararlandığını söyleyen Akkuş, tıbbi bitki, çeşitli sebzeler ve bölgenin bir zamanlar hakim ağaçları olup yok olan çeşitleri tekrar yetiştirip isteyenlere bedava dağıttığını söyledi.
 

iha
Yayın Tarihi : 25 Temmuz 2009 Cumartesi 11:44:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?