5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Elbeğendi'linin çilesi!

Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesine bağlı Elbeğendi köyünde halk, yüzde 23 oranında bakteri taşıyan yüzey suyunu içiyor.

İlçeye 22 kilometre uzaklıkta bulunan ve 200 haneden oluşan bin 800 nüfuslu Elbeğendi köyünde içme suyu bulunmuyor. 2 mezradan oluşan Elbeğendi köyü, günümüz şartlarında halen sağlıklı bir su şebekesine sahip bulunmamakla birlikte köylüler, 5 metrelik yüzey suyu ile kuyulardan su ihtiyaçlarını karşılıyorlar.
Su ihtiyaçlarını kuyudan karşıladıklarını belirten köy sakinleri, bu yüzden sağlık sorunları yaşadıklarını ve nüfusun yüzde 50'sine yakınının sağlıksız içme suyu yüzünden sarılık hastası olduğunu ileri sürüyorlar.

Kullandıkları suların içilebilir olmadığını ifade eden köy sakinlerinden Mustafa Aydoğan, "Su nedeniyle birçok köylümüz sarılık hastası oldu. Biz de bunun üzerine suyun sağlıklı olup olmadığını analiz etmek için Şanlıurfa Sağlık Müdürlüğü'ne başvurduk. Yapılan testler sonucu, köydeki içme suyumuzun yüzde 23 oranında bakteri taşıdığı ortaya çıktı. Şimdi biz, bile bile mecburen bu suyu kullanmak zorunda kalıyoruz. Yetkililerin bu duruma el atmalarını bekliyoruz" dedi.
8 yıllık bir ilköğretim okulunun da bulunduğu köyde, yaklaşık 500 öğrenci eğitim görüyor. Eğitim yapıldığı okulda da içme suyu sıkıntısının yaşandığı bildirildi. Musluklardan su akmazken, akan suyun da sağlıksız olması birçok hastalığa davetiye çıkarıyor.

İçme suyu sıkıntısı dışında elektrik ve ulaşım konusunda da sıkıntı çektiklerini belirten köy sakinleri, ulaşımın yetersiz olmasından ötürü doğum için hastaneye zamanında yetişilemediği için köyde bir yıl içerisinde beş yeni doğmuş bebeği kaybettiklerini ileri sürdüler. Köyün toprak bir yola sahip olduğunu belirten köy sakinlerinden Sinan Körpe, yollarının kışın ulaşıma tamamıyla elverişsiz olduğunu kaydetti.

Adeta sorun yumağı içinde bulunan Elbeğendi köyü, tüm bu sıkıntıların yanında bir de tapu sıkıntısı yaşıyor. Tapularının bulunmadığını söyleyen vatandaşlar, bu duruma bir an önce gerek kaymakamın gerekse diğer ilgili kurumların el atmasını bekliyorlar.
 

iha
Yayın Tarihi : 19 Mart 2009 Perşembe 11:18:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?