5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

En seviln halk oyunu 'Kımıl'

Şanlıurfa'da en çok oynanan ve en çok sevilen oyunlardan birisi "Kımıl" oldu.

Güneydoğu'da yıllarca çiftçiyi perişan eden (süne) kımıl böceği uzun yıllar önce de halk oyunlarına konu olmuştu. Şanlıurfa'da oynanan 8 halk oyunu türünden en çok ilgi görenin "Kımıl" oyunu olduğu belirtildi.

Şanlıurfa Valiliği İl Kültür Müdürlüğü tarafından yapılan araştırmaya göre, yıllarca çiftçilerin başına bela olan sünenin, halk arasında "Kımıl" adı ile oyunlara konu olduğu belirtildi. Şanlıurfa Valiliği İl Kültür Müdürlüğü yetkilileri, her yıl çiftçinin başına bela olan ve oyunlara konu olan kımıl oyununu şöyle açıklıyor:

"Bir yıl boyunca çiftçinin sürüp ektiği, eleriyle temizlediği tarlasında tek umudu olan buğdayın kımıl (süne) tarafından yenmesi çiftçiyi perişan eder. Bir yıl boyunca kurduğu bütün hayalleri yıkılır, umutlarını yok eder. Kımıl ile birlikte evlilikler, başlık paraları, cep harçlıkları, bayramlıkları da yok olur. Kımıl çok enteresan bir böcektir, taş ile ezsen ezilmez, ateşe atsan yanmaz, buzluğa koysan donmaz. Bu bakımdan kımılla mücadele çok zordur. Perişan olan köylü bu durumda bile umudunu kaybetmemeye çalışır ve kımılla mücadeleye başlar. Kımılları toplamak için özel elekler yapılır ve başaklara vurularak kımıllar toplanır. Daha sonra da eleklerle toplanan bu kımıllar torbalara konulur. Yerlere düşen kımıllar ise toprak eşilerek tek tek toplanır. Bu şekilde kımılla mücadele de çok zordur ama tek çaredir. Bu oyunda Şanlıurfalıların azmini ve mücadele gücünü görmek mümkündür. İşte bu kımıl böceğinin getirdiği felaket, kımıl üzerine türküler yakılmasına sebep olmuş, kımılla mücadele mizanseni içeren kımıl oyunu ortaya çıkarılmıştır."

Şanlıurfa'da özellikle Viranşehir, Suruç ve Ceylanpınar ilçelerinde Kımıl oyununun büyük ilgi gördüğü ve bu oyunun özellikle de il dışından gelen misafirlere sergilendiği dikkat çekti. İl dışından gelen misafirlerin de ilgisini çeken Kımıl oyunu, adeta tiyatro oynanır gibi sahneleniyor.

İHA
Yayın Tarihi : 30 Temmuz 2008 Çarşamba 10:29:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?