5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Engelli çocuklar şaşırtıyor

Şanlıurfa'da Yenişehir İlköğretim Okulu'ndaki alt özel sınıfı öğrencileri, kaydettikleri gelişme ile kendilerine hayran bırakıyor.

Şanlıurfa'da özürlülerin meselelerine büyük hassasiyet gösteren Yenişehir İlköğretim Okulu Müdürü Ömer Toprak ve alt sınıf öğretmeni Bilge Say, öğrenme güçlüğü çeken öğrencilerin eğitimlerine büyük önem veriyor. Özel alt sınıf öğrencileri, "Atatürk'ün annesinin ve babasının adını, doğum ve ölüm yılını, düşmanları ülkemizden nasıl kovduğunu" biliyor.

Öğrencilerle teker teker ilgilenen alt sınıf öğretmeni Bilge Say, "Gün geçtikçe öğrenci sayımız artıyor. Fakat imkanlar doğrultusunda ihtiyaçlarımız yeteri kadar karşılanamıyor. Bu kadarla yetinmek zorundayız. Çok fazla şeye ihtiyacımız var. Özel eğitim bilgi gerektiren, materyal gerektiren, rehberlik gerektiren bir alandır. Öğrencilerimize her gün okuma yazma, resim, beden, müzik ve topluma uyum becerileri ile ilgili eğitim veriyoruz. Burada amaç, öğrencilerimizi topluma kazandırmak ve bağımsız birer birey olarak hareket etmelerini sağlamaktır. Hepsi her gün çok güzel davranışlar sergiliyor. Ummadığınız anda, ummadığınız şeyler sergiliyorlar. 'Öğretmenim seni çok seviyorum' dediğinde bile insan çok mutlu oluyor. Her an, her dakika yeni şeyler öğrendiklerini görmek çok güzel. Bağımsız hareket ettiklerini, çöpleri çöp kutusuna attıklarını, tek başlarına okuyup yazabildiklerini veya en azından kendilerine hediye verildiğinde 'teşekkür ederim' dediklerini görmek bile insana mutluluk veriyor. Çocuklara destek çıkmamız gerekiyor. Çünkü bu çocuklar hepimizin çocuklarıdır. İmkanlarımız halen çok kısıtlı. İmkanlar sağlanırsa daha iyi olacak. İşadamlarının ve hayırseverlerin bizlere yardım etmelerini bekliyoruz. Bu çocukların topluma kazandırılmaları için ellerinden geleni yapmalarını bekliyoruz" dedi.

Yenişehir İlköğretim Okulu Müdürü Ömer Toprak ise, "Okulumuzda özel alt sınıf ve otistik sınıf adı altında iki sınıfımız var. Velilerin bize başvurması üzerine bizler de okul idaresi olarak Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bu konuyu ilettik. Milli Eğitim de bize bir yer ayarlamamızı söyledi. Milli Eğitim, öğrencilerin yönlendirilmesi ve öğretmen konusunda gerekenin yapılacağını söyledi. Yerimiz olmadığından müdür muavini odası sınıfa çevrildi. Öğretmenimiz çok büyük çaba sarf ediyor. Öğrencilere öğretmen gibi değil, anne şefkati ile yaklaşıyor. Öğretmenlerimizi bu konuda tebrik ediyorum. Bağımsız bir sınıf olsa daha büyük etkinlikler ve değişik çalışmalar oluşturulur. Bunun için hayır sahiplerinin yardımını bekliyoruz" diye konuştu.

Sınıfta bulunan öğrenciler, hem bilgi sahibi oluyor hem de oyunlar oynuyor. Öğrenciler sınıfta halay bile çekiyor. Öğretmenin her sorduğu soruyu doğru yanıtlayan çocuklar, İstiklal Marşı'nı okuyor, polisin görevlerini sayıyor.

Her fırsatta öğretmenlerini sevdiklerini dillerinden eksik etmeyen zihinsel engelli öğrenciler, kendi hayallerindeki sınıfın resmini yaptı, en sevdikleri öğretmen Bilge Sav'ın ismini yazmayı da ihmal etmedi.

Öte yandan, Şanlıurfa Yenişehir İlköğretim Okulu'nda eğitim gören otistik öğrenciler, kaynaştırma programıyla yaşıtlarıyla bir araya geliyor. Öğretmen tarafından hazırlanan görsel sanatlar, müzik ve beden eğitimi derslerine katılan otistik öğrenciler, hem kendi yaşıtlarıyla vakit geçirme imkanı bulunuyor hem de diğer öğrencilerle kaynaşıyor.

İHA
Yayın Tarihi : 24 Eylül 2008 Çarşamba 10:44:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?