5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Eyyüp Nebi'ye bayram akını

BİNLERCE KİŞİ TÜRBELERE AKIN EDİNCE İZDİHAM YAŞANDI

Şanlıurfa'nın Viranşehir İlçesine bağlı Eyyüp Nebi beldesinde, Hz. Eyyüp, Hz. Elyasa ve Eyyüp Peygamberin hanımı Hz. Rahime'nin türbeleri, bayramın birinci gününde ziyaretçi akınına uğradı. Türbe ziyaretinde zaman zaman izdiham yaşandı. Binlerce insan, Mekke'deki gibi türbelerin etrafında 7 kez dolaştı. İnsanlar şifa yerine ağaç yapraklarından tutun, yerdeki toprağa kadar topladı, "Sabır taşı"nda dua etti, yüzlerini sürdü.

Viranşehir ilçesine bağlı Eyüp Nebi Beldesi'nde yaklaşık 50 bin kişinin ziyaret ettiği türbeye kundağa sarılı bebeğiyle gelen hanımlar da dua etti. Bazıları Hz. Rahime'nin türbesinin bulunduğu bahçede üzerinde 'Besmeleyle iç suyu, bu suda bul şifayı' yazılı çeşmeden su içti. Rivayete göre, Hz. Eyyüp'ün hastalığı döneminde sırtını dayayarak dinlendiği 'sabır' taşına da ziyaretçiler sırtlarını yaslayarak sabır diledi. Sırtını sabır taşına yaslayan bir ziyaretçi, "sabretmek, şifa bulmak için Eyyüp nebiyi ziyarete geldiklerini ve Allah'tan şifa dilediklerini ve işlerinin açılması için dua ettiğini" söyledi.

Viranşehirli vatandaşlar, önce Hz. Eyyüp ve Hz. Elyasa ile Hz. Rahime'nin türbesini ziyaret ediyor. Üç türbenin etrafında 7 kez dolanan vatandaşlar, türbenin etrafındaki yerde bulunan toprakları, ağaç yapraklarını şifa niyetine kopardı. Türbe ziyaretinin ardından da bahçede bulunan çeşmeye akın eden kadınlar, Hz. Rahime'nin türbesinin bulunduğu bahçede üzerinde, "Besmeleyle iç suyu, bu suda bul şifayı" yazılı çeşmeden su içtikten sonra iki çeşmenin arasında bulunan oyuktan geçerek dilek tutuyorlar.

Çeşmenin ortasında bulunan oyuktan geçenin dileklerinin gerçekleştiğine inandıklarını söyleyen vatandaşlar, şifa bulduklarını söyledi.

Eyüp Nebi Belediye Başkanı Mehmet Yıldırım da, Eyyüp Nebi beldesinde üç tane türbe bulunduğunu belirterek, "Bugün Kurban Bayramı. Çevre il ve ilçelerden on binlerce insan Eyyüp Nebi beldesinde adından da anlaşılacağı gibi Hz. Eyyüp Peygamber türbesi, Hz Elyasa Peygamber türbesi ve Hz Rahime hatunun türbesine gelip dua ediyor. Bizde elimizden geldiği kadar onlara yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bugün yaklaşık 40 veya 50 bine yakın Müslüman gelip türbeyi ziyaret etti. Buraya gelen Müslümanlar, dua ediyorlar,

dilekte bulunuyorlar. Özellikle Hz. Rahime'yi çok ziyaret ediyorlar. İzdihama meydan vermemek için bazı yerleri kapalı tutmak zorunda kalıyoruz. Çünkü çok kalabalık oluyor. Kapılar açık odlumu herkes içeri girmek istiyor. U nedenle kapatmayı daha uygun görüyoruz" dedi.

Viranşehirli vatandaşlar ise "Bugünde Eyüp Peygamberin makamına geldik. Dua edip tavaf ediyoruz. Özellikle bayram günleri çok yoğun oluyor. Burası kalabalık oluyor. Sıkışıklık meydana geliyor. Duamızı yaptıktan sonra gidiyoruz. Buraya Eyüp Nebi Peygamberin türbesine ziyarete geldik. Allah'a günahlarımızı affetmesini, bize Eyüp Peygamberin sabrından ihsan etmesini, Allah'tan şifa, sağlık diledik" dediler.

BİNLERCE KİŞİ TÜRBELERE AKIN EDİNCE İZDİHAM YAŞANDI
BİNLERCE KİŞİ TÜRBELERE AKIN EDİNCE İZDİHAM YAŞANDI
BİNLERCE KİŞİ TÜRBELERE AKIN EDİNCE İZDİHAM YAŞANDI
BİNLERCE KİŞİ TÜRBELERE AKIN EDİNCE İZDİHAM YAŞANDI
BİNLERCE KİŞİ TÜRBELERE AKIN EDİNCE İZDİHAM YAŞANDI
BİNLERCE KİŞİ TÜRBELERE AKIN EDİNCE İZDİHAM YAŞANDI
BİNLERCE KİŞİ TÜRBELERE AKIN EDİNCE İZDİHAM YAŞANDI
İHA
Yayın Tarihi : 27 Kasım 2009 Cuma 10:04:01
Güncelleme :27 Kasım 2009 Cuma 10:51:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
HİKMET KARAKEÇİLİ IP: 88.253.215.xxx Tarih : 19.12.2009 17:01:01

 gelip ziyaret edip sonrada kötülük ederse ne hayrı kalırki