5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Fazla antibiyotik tüketiyoruz

Sağlık uzmanları, ülkemizde akılcı antibiyotik kullanımı olmadığını söylediler.


İHA muhabirinin Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği ve Şanlıurfa Harran Üniversitesi'ndeki uzmanlardan derlediği bilgilere göre, antibiyotiğin yararı kadar zararı da olduğu belirtildi.


Uzmanlar konu ile ilgili olarak, "Antibiyotikler ilk keşfedildikleri günden beri birçok hayat kurtarmıştır. Ama bu da bir gerçek insanlar antibiyotikleri rasgele kullanmamalı. Kullanıldığı takdirde üçlü bir zincir var. Biz bakteriyi öldürdüğümüz zaman sadece bakteriyi öldürmüyoruz, aynı zamanda bakteri ölürken direnç oluşturabiliyoruz. Bu dirençler bakteriden bakteriye geçip bütün dünyayı tehdit edecek boyutlara ulaşmakta. Antibiyotikler bilinçli kullanılırsa enfeksiyonla mücadelede olağanüstü bir katkı sağlar, aksi durumda ağır yaralanmaları ve bazen de ölümlere yol açabilirler. Antibiyotik ehliyetli ellerde mükemmel bir kitle taşıma aracı iken ehliyetsiz ellerde öldüren bir silaha dönmektedir" dediler.
Türkiye'de hekimlerin yazdığı ilaçların yüzde 70'inin antibiyotik olduğunu belirten uzmanlar, "Ülkemizde hekimler tarafından reçete edilen ilaçların yüzde 70'i antibiyotiktir. Doğru reçetelenme yüzde 30, yanlış reçetelenme ise yüzde 70'i bulmaktadır. Reçetelerin büyük bir kesiminde antibiyotikler yer aldığına göre ülkemizde gereksiz uygunsuz antibiyotik kullanımı olduğunu kabul etmek zorundayız" diye konuştular.


Sağlık uzmanları "Niçin akılcı antibiyotik kullanımı denirse, antibiyotik yıllardan beri insanların enfeksiyon hastalıkları mücadelesinde can kurtarıcı bir ilaç olarak gündeme gelmiştir. Amacımız hastaya en iyi hizmeti verebilmek ve enfeksiyon hastalıklarıyla nasıl başa çıkılabileceğini göstermek" şeklinde konuştu.

..
Yayın Tarihi : 20 Haziran 2008 Cuma 12:01:14
Güncelleme :21 Haziran 2008 Cumartesi 11:02:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?