5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Fırat Kaplumbağası doğaya bırakıldı

Doğa Derneği'nin bölgede yürüttüğü çalışmalar kapsamında ve dünya ölçeğinde tehlike altında olan, sadece Fırat ve Dicle Nehri'nde yaşayan Fırat Kaplumbağası doğaya bırakıldı.

Gaziantep'in Nizip İlçesindeki Burhan Kalkan isimli vatandaş, bulunan Fırat Kaplumbağasını Doğa Derneği yetkililerine bildirdi. Burhan Kalkan ve dernek uzmanları Fırat Kaplumbağasını doğal yaşam yerlerine bıraktı.

Doğa Derneği Bölge Sorumlusu Turan Çetin, yaptığı açıklamada, "Dernek olarak bölgede 5 yıldır aktif çalışmaktayız. Bu kapsamda bölge insanı bu tür yabani canlar hakkında duyarlılık göstermektedirler. Nesli Tehlike altında olan Fırat Kaplumbağaları için yapılan öz verili çalışmalar güzel neticeler göstermektedir" dedi.

Fırat Kaplumbağası (Rafetus euphraticus) hakkında bilgi veren Çetin, "Fırat ve Dicle nehrine endemik bir canlıdır. Boyu 1 metreyi aşmaz. Sırt bölgesinin rengi koyu yeşilden açık kahverengiye kadar değişir. Genç bireylerde vücut açık üzerlerinde ardışık siyah ve beyaz lekeler bulunur. Başlarının uç kısmında küçük, yumuşak bir hortum bulunur.

Bu hortum sayesinde nefes alırlar. Su altında çok uzun süre kalabilirler. Bu yüzden Fırat Kaplumbağalarını görmek çok zordur. Diğer türlere göre oldukça daha hızlı hareket ederler. Boyunlarını hızla dışarı çıkartarak avlarını yakalayabilirler. Genellikle çamurlu göl ve nehirleri yaşam alanı olarak seçerler ve zamanlarının çoğunu dipte çamurun içinde geçirirler" diye konuştu.
 

iha
Yayın Tarihi : 24 Temmuz 2009 Cuma 16:26:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?