5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Fırat kıyısında eylem

KESK'e yönelik yapılan operasyonlar, DTP ile bazı sivil toplum örgütleri tarafından "Fırat Suyu Kan Akıyor Baksana" eylemi ile protesto edildi.

İHD, Alevi Bektaşi Federasyonu, Barış Meclisi, ÇHD, DTP, EMEP, ESP, EHP, Halkevleri, Mazlumder, KESK, ÖDP, SDP, Sosyalist Parti, TTB, TİHV, 78'liler Girişimi, Limter İş, Yeşiller Partisi'nin katıldığı eylem sonrasında bir basın açıklaması yapıldı. Fırat nehri kenarında yapılan basın açıklamasında, "Biz Türkiye'nin aydınları, sanatçıları, işçileri, memurları, kadınları, erkekleri, insan hakları savunucuları, sendikacılar, siyasetçileriyiz. Kısacası ezilen, sömürülen, baskı gören, dili, inancı, kültürü
yasaklanan tüm toplum kesimleri olarak Türkiye'nin demokratikleşmesi talebiyle daha özgür ve eşit yurttaşlar olmak, güvenli bir ülkede yaşamak için tüm Türkiye'de sokaklardayız" denildi. Açıklamada ayrıca, "Bugün Türkiye'de demokrasiye ihtiyacı olanlar olarak alanlarda sesimiz daha gür çıkacak ve taleplerimizi haykıracağız" ifadesi kullanıldı.

Eyleme katılanlar adına yapılan açıklamada, "Bugün Fırat suyu kan akıyor baksana" denildiği belirtilerek açıklamaya şöyle devam edildi: "Değerli yazar ve düşün adamı Yaşar Kemal'in "Fırat Suyu Kan Akıyor Baksana" romanından esinlenerek böyle isimlendirdik. Yaşar Kemal'de o romanında I. Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı ve sonrasında Anadolu'da Türklerin, Kürtlerin, Rumların, Ermenilerin kısacası tüm Anadolu halkının yaşadığı acıları anlatmaktadır. Biz de Türkiye'de son yıllarda yaşadığımız acıları, katliamları ve halka karşı işlenen suçları ortaya çıkarmak, özellikle de Fırat'ın doğusunda yaşananları dünyanın, Türkiye'nin görmesi için buradayız."

Açıklamada ayrıca, eyleme katılanların "Sadece olanların görülmesi değil sorumluların ortaya çıkarılması ve yargılanması talebiyle burada" olduğu belirtildi.
Basın açıklamasında ayrıca, "Türkiye'de 1950'li yıllardan itibaren kurulduğu bilinen Gladyo-Kontrgerillanın dağıtılması" istendi, Maraş, Sivas, Çorum, Gazi, 1 Mayıs olayları hatırlatıldı.

Ergenekon sürecine de değinilen açıklamada şöyle denildi: "Türkiye'de derin, gizli birçok gerçeği ortaya çıkardı. Ortaya çıkanlar henüz buz dağının görünen yüzüdür, gerçekler buzdağının altındadır. Ergenekon iddianamesine baktığımızda buzdağının altının ortaya çıkarılmasına yönelik bir amaç taşımadığını görüyoruz. Bu amaçla, Gladyo-Kontrgerilla tarzı örgütlenmelerin ortaya çıkarılmasını ve yargılanmasın. Faili meçhul cinayetlerin sorumlularının ortaya çıkarılmasını. Gözaltında kayıpların sorumlularının yargılanmasını, köylerinden zorla göç ettirilenlerin zararlarının tazmin edilmesini, isteyenlerin evlerine tekrar dönmelerinin sağlanmasını, Koruculuk sisteminin derhal lağvedilmesini, Türkiye'de yaşayan herkesin dil, inanç ve kültürel haklarının güvenceye alınmasını, Kürt sorununun demokratik ve barışçı yöntemlerle çözülmesini talep ediyoruz. Bu talebimizi bundan sonra da sürdüreceğimizi ilan ediyoruz."
Eylem yapan sivil toplum örgütleri daha sonra olaysız bir şekilde dağıldı.
 

iha
Yayın Tarihi : 31 Mayıs 2009 Pazar 16:23:57
Güncelleme :31 Mayıs 2009 Pazar 16:34:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?