5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Fıstık ağaçlarına tankerli sulama

Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde kuraklık nedeniyle fıstıklar da nasibini aldı.

Çiftçiler kuruma tehlikesiyle karşı karşıya kalan fıstık ağaçlarını tankerlerle suluyorlar. Normal şartlarda susuz yetişen ancak, bu yıl yağışların yetersiz olmasından dolayı kuruma tehlikesi geçiren fıstıklar tankerlerle taşınan suyla sulanıyor. Küresel ısınmaya bağlı olarak yetersiz yağmur yağışından dolayı yaşanan kuraklık nedeniyle bu kez de fıstıklar zarar gördü. Susuz olarak yetişen fıstıklar topraktaki taban suyunun azalmasından dolayı kurumakla yüz yüze kaldı. Buğdayı ve arpası kuruyan çiftçiler, son umudu olan fıstıkları korumak için tankerlerle su taşıyarak ağaçları sulamak zorunda kalıyor.


Kuraklıktan dolayı destek görmedikleri için isyan eden çiftçiler, Suruç'a bir an önce suyun gelmesi gerektiğini belirtti. Kuraklığın bu yıl çok şiddetli olmasından dolayı fıstıkların kuruduğunu belirten Muzaffer Kıvık, suyu kiralayarak, ağaçlarını suladıklarını söyledi. Kuraklık nedeniyle bu yıl ektikleri ürünlerin hepsiden zarar ettiklerini ifade eden Kıvık, insanların artık göç etmeye başladığını belirtti. Fıstık ağaçlarının normal şartlarda suya ihtiyaç duymadığını vurgulayan Kıvık, bu yıl ilk defa sulamak zorunda kaldığını dile getirdi. Kıvık, "Fıstıkları eskiden sulamadığımız halde çok iyi verim elde ederdik. Bu yıl geçen oranla yarı yarıya verim düştü. Verimi arttırmak için sulamak zorundayız. Bin ağacın bir seferde sulanmasının maliyeti bize 2 bin YTL'ye mal oluyor" dedi.


Fıstık üreticileri olarak perişan durumda olduklarını ifade eden Zeki Kıvık ise, fıstık ağaçlarını tankerle taşıdığı su ile sulayarak, kuraklıktan korunmaya çalışıyor. Geçimlerini kıt kanaat sağladıklarını dile getiren Kıvık, "Mazot çok zamlandı. Suyu parayla alıyoruz, her şeyimiz dert olmuş. Bin 500 ağacımız var nasıl sulayacağız bilmiyorum. Zaten ektiğimiz buğday, arpa, kimyon hepsi kurudu. Tek umudumuz bu fıstıklardır. Tek isteğimiz su. GAP oldu ama faydasını görmedik. Suyun gelmezse topraklarımız çöle dönecek" dedi.

..
Yayın Tarihi : 13 Haziran 2008 Cuma 10:55:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?