5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Fıstık üreticisi dertli

Küresel ısınmadan dolayı yaşanan kuraklığın Şanlıurfa'da fıstığı olumsuz etkilediğini belirten fıstık üreticileri, ekili alanların sulu tarıma alınmasını istedi.

Merkeze bağlı İsaören ve Kırkpınar'da fıstık üreticileri, fıstıklarını pazarlamada sıkıntı yaşadıklarını ifade ederek bir miktar fıstığı sembolik olarak ateşe vererek durumu protesto ettiler.

Böyle giderse 'Babadan Kalma' fıstık bahçelerinin birer birer kuruyacağını ifade eden üreticiler, ekili alanların GAP kapsamında sulu tarıma alınmasını istedi. Şanlıurfa'da Tülmen köyünün ardından merkeze bağlı İsaören ve Kırkpınar köyünde fıstık üretimi yapan çiftçiler, yaşanan kuraklığa bağlı olarak fıstık araçlarında 'Kuruma' ve fıstıklarda 'Güneş Yanığı' diye adlandırılan sorunlarla karşı karşıya kaldıklarını belirtiyorlar. Çiftiler sorunlarının tek çözümünün ise bölgenin sulanabilmesi olduğunu belirtiyor.

Türkiye'nin toplam fıstık üretiminin yüzde 46'sının karşılandığı Şanlıurfa'da, yaşanan kuraklıktan dolayı çok zor duruma düştüklerini ifade eden fıstık üreticileri, devlet yetkililerine seslenerek fıstık bahçelerinin sulama kapsamına alınmasını istediler.

"Bozova Sulama Projesi" kapsamında ekili alanların sulanmasını isteyen fıstık üreticileri, devlet büyüklerine seslenerek soruna kısa sürede çözüm bulunmasını istediler.

Bölgede 15'i aşkın köyde sadece fıstık bahçesi bulunduğunu ifade eden fıstık üreticisi Ahmet Dal, bölgede halkın tek geçim kaynağının fıstık olduğunu belirterek, devletin soruna çözüm üretmemesi durumunda bölge ekonomisinin bundan büyük ölçüde zarar göreceğini söyledi.

Yaşanan kuraklıktan dolayı fıstıkların satılamayacak hale geldiğini anlatan Ahmet Dal, devletin fıstığa destek vermesinin bile soruna çare olamayacağını ifade ederek, tek çarenin bölgenin "Bozova Sulama Projesi" kapsamında sulamaya alınması gerektiğini vurguladı. Fıstığa, fındık kadar önem verilmemesine bir anlam veremediklerini ifade eden Ahmet Dal, fıstığa Şanlıurfalı vekillerin sahip çıkmasını istedi.

Fıstık üreticisi Mehmet Çulha ise merkeze bağlı İsaören, Kırkpınar, Tülmen ve diğer köylerin Atatürk Baraj Gölü'ne çok yakın olmasına rağmen sulamadan yararlanamamasının düşündürücü olduğuna dikkat çekerek, bölgede fıstık üreticilerinin kan ağladığını söyledi.

Bir başka fıstık üreticisi Mehmet Öz ise, fıstık ağaçlarının içler acısı durumda olduğunu belirterek, bu yıl yaşanan kuraklıktan büyük ölçüde zarar gördüklerini anlattı.

Şanlıurfalı fıstık üreticileri daha sonra olayı protesto amacıyla fıstıklarını yaktılar.

İHA
Yayın Tarihi : 7 Eylül 2008 Pazar 15:44:08
Güncelleme :7 Eylül 2008 Pazar 15:45:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?