5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Fıstık üreticisi dertli

Şanlıurfa'da fıstık satışlarının iyi olmasına rağmen, ürün rekoltesinin düşük olması üreticiyi endişelendiriyor.

Bu yıl yaşanan kuraklık Şanlıurfa çiftçisinin göz bebeği, fıstık sektörünü de olumsuz etkiledi. Üreticiler, yüzde 40 ile yüzde 50 arasında değişen oranda ürün kaybı yaşadıklarını söyledi. Fıstık kooperatifi kurulması beklentisi içerisinde de olan üreticiler, farklı fiyat uygulamasından şikayetçi olduklarını söylediler. Kışın fiyat artışı beklediklerini aktaran üreticiler, şu an itibari ile fıstık fiyatlarını, yeşil kuru fıstık; 6.5 YTL, kırmızı kuru fıstık 5.00 ile 5.5 YTL arasında fiyatlarda alıcı bulduğunu belirttiler.

Konuya ilişkin bilgi veren Harran Üniversitesi Akçakale Meslek Yüksek Okulu Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi Cevher İlhan Cevheri, "Şu anda üreticiler ile yaptığımız görüşmelerde sulak alanlar dışında fıstığın yüzde 40-50 arasında değişen oranlarda boş kabuklu ürün elde edilmiş, fakat sulanan bölgelerde doluluk oranı daha fazla. Dileriz önümüzdeki yıl küresel ısınmanın olumsuz etkileri yaşanmaz. Ayrıca üreticilerin çeşitli sorunları da var; bu sorunları ise kooperatifleşerek tek çatı altında toplanmak, sadece kuraklık değil gübre ve ilaçlama sorunlarını gidermek ve ilgili kurumlara iletmek. Üreticiler, beklentilerinin Ekim ve Kasım aylarında fıstığın piyasada azalacağı dönemde fiyatların biraz daha yükselerek bir nebze olsun tatmin olacaklarının beklentisinde olduklarını dile getirdiler" dedi.

Şanlıurfa Eski Hal Pazarında bulunan Fıstıkçılar Pazarı esnafından Nihat Yazıcı ise, bu yıl elde edilen fıstığın yüzde 50-60'nın yaşanan kuraklık nedeniyle zarar gördüğünü ve fıstıkların çoğunun boş çıktığını, kiminin de dalında kuruduğunu belirtti. Yazıcı, fıstık üreticisi ve esnafı olarak 'Fıstık Kooperatifi' kurulması beklentisi içerisinde olduklarını söyleyerek, bu sayede haklarının daha iyi savunulacağını ifade etti.

İHA
Yayın Tarihi : 20 Ağustos 2008 Çarşamba 17:58:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?