5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Fransızların karargahı müze oluyor

Şanlıurfa'da, Kurtuluş Savaşı'nda Fransızlar'ın karargah olarak kullandığı tarihi Mahmut Nedim Efendi Konağı, restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından müze olarak değerlendirilecek.


Eski Devlet Hastanesi yakınında bulunan ve 1903 yılında inşa edildiği bildirilen Kürkçüzade Mahmut Nedim Efendi Konağı, 2002 yılında Şanlıurfa Valiliği tarafından satın alınarak İl Özel İdare mülkiyetine geçirildi. Şanlıurfa Eğitim Kültür, Sanat ve Araştırma Vakfı'nın (ŞURKAV) restore ettiği tarihi binada çalışmaların halen sürdüğü bildirildi. 1 yılda tamamlanacak restorasyon çalışmalarının ardından, Fransızlar'ın Şanlıurfa'yı işgali sırasında karargah olarak kullandıkları Mahmut Nedim Efendi Konağı'nın üs katı Kurtuluş ve Etnoğrafya Müzesi olacak. Alt katı da lokanta ve kafeye dönüştürülecek.


Şanlıurfa Valisi Yusuf Yavaşcan, İl Özel İdare Müdürlüğü imkanları ile restorasyon çalışması yapılan Mahmut Nedim Efendi Konağı'nda incelemelerde bulundu. Çalışmalar hakkında bilgi alan Yavaşcan, Mahmut Nedim Efendi Konağı'nı onarmak üzere ŞURKAV'a ihale ettiklerini söyleyerek, "Burayı Şanlıurfa turizmine kazandırmak hedefimizdir. Konaktaki çalışmalar büyük titizlikle yapılıyor. Çünkü tarihi binanın aslına uygun olması gerekiyor. Bu konuda Bayındırlık İl Müdürlüğü'nden Abdülkadir Öcal arkadaşımız gerekli projeleri hazırladı. Şu anda uygulama aşamasındayız. Şanlıurfa'nın hem etnoğrafik eserlerinin yer aldığı hem de Şanlıurfa'nın kurtuluşu ile ilgili birtakım belgelerin ve kıyafetlerin sergileneceği bir müze oluşturuyoruz. Burayı ayrıca yaklaşık 6 tane şark odası, 1 tane büyük salonu olan bir konuk evi haline getireceğiz. Bahçesini de kullanacağız. Çalışmalarımızı en kısa zamanda bitirmeyi hedefliyoruz. Mahmut Nedim Efendi Konağı'nın, yeni haliyle Şanlıurfa'ya çok şey kazandıracağına inanıyorum" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 24 Eylül 2007 Pazartesi 13:46:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ısmaıl susan IP: 88.228.234.xxx Tarih : 27.09.2007 10:41:44

Peygamberler dıyarı tarıhı Sanlıurfamızı her tarafını restore edılmesını gerkıgını dosunuyorum.