5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

GAP Bakanı Şanlıurfa'da

Kabinede yapılan revizyonla GAP'tan Sorumlu Devlet Bakanlığına atanan Cevdet Yılmaz, GAP'ın uygulama merkezi Şanlıurfa'ya ilk defa geldi.

Bir dizi gezi ve incelemelerde bulunan Bakan Yılmaz, Şanlıurfalı sanayicilerin enerji fiyatlarının düşürülmesi yönündeki talebi üzerine Türkiye'nin enerji ve petrolde dışarıya bağımlı bir ülke olduğunu söyledi.
Bakanlığına bağlı GAP'ı yerinde görmek ve çeşitli temaslarda bulunmak üzere dün gece karayolu ile Elazığ'dan kente gelen Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Şanlıurfa'daki temaslarına bu sabah Valiliği ziyaret ile başladı. Valilik binasına gelen Bakan Cevdet Yılmaz, Vilayet girişinde bazı daire müdürleri ve polis merasim birliği tarafından karşılandı. Bakan Yılmaz daha sonra şeref defterini imzaladı.

Makamında Şanlıurfa Valisi Yusuf Yavaşcan'dan ilin sorunları hakkında brifing alan Bakan Yılmaz, Karakoyun İş Merkezi'nde bulunan AK Parti Şanlıurfa İl Başkanlığını da ziyaret etti. Bir süre partililerle görüşen GAP'tan Sorumlu Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz daha sonra Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığını toplantı salonunda çeşitli sivil toplum örgütü temsilcilerinin yanı sıra Şanlıurfalı sanayici ve iş adamlarıyla bir araya geldi.

Şanlıurfa Valisi Yusuf Yavaşcan'ın yanı sıra AK Parti Şanlıurfa milletvekilleri Ramazan Başak, Yahya Akman Abdülkadir Emin Önen, Şanlıurfa bağımsız milletvekili Seyit Eyyüoplu'nunda katıldığı toplantıda Bakan Yılmaz, sanayici ve iş adamlarının sorunlarını ve isteklerini dinledi.

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı'nın ev sahipliğinde düzenlenen toplantıda konuşan GAP'tan Sorumlu Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, çok zor ve rekabetçi bir dünyada yaşanıldığına dikkat çekerek, tek başına hareket etmekle ne kamunun ne de özel sektörün başarılı olamayacağını söyledi. Kamu ve özel sektörün ortak hareket etmesi gerektiğini savunan Cevdet Yılmaz, "GAP'ı ileriye götürmek istiyorsak bunu yapmamız lazım. Bu bölge insanı için GAP Eylem planı hazırlandı.Takvimi belli her şeyi belli, en önemlisi finansı belli. Kamu yatırımlarına hız vereceğiz. Krize, bütçedeki sıkıntıya rağmen hükümetimiz buna çok önem veriyor. GAP kaynakları çok iyi kullanılacak. GAP'a yapacağımız yatırımlar 21. yüzyıl da Türkiye'nin dünya da rekabetini sağlayacak" dedi.

Konuşmasında Şanlıurfalı sanayicilerin yüksel olan enerji fiyatlarının düşürülmesi yönündeki taleplerine de cevap veren GAP'tan Sorumlu Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkiye'nin enerji ve petrolde dışa bağımlı bir ülke olduğunu belirtti. Amaçlarının girdi fiyatlarını uluslararası fiyatlara çekmek olduğunu söyleyen Bakan Yılmaz, "Teşvik yasasında 49 il var. Yeni sistemde 4 veya 5 kategoriye ayrılacak. 81 il teşvikten yararlanacak.

Teşvik araçların sayısına göre belirlenecek. Değişik bölgeler için sektörler belirlenecek. Önemli olan uluslar arası fiyatları belirlemek. 28 Mayıs'ta Şanlıurfa 2. Organize sanayi bölgesinin temeli atılacak. Bu temel atma törenine Avrupa Birliği ülkelerin Büyükelçileri de katılacak. Avrupa Birliği'nden hibe alan bir proje son derece önemli. Sulamada yapılan hatalar çok iyi tespit edilerek, gelecekte yapılacak sulamada aynı hataya düşmemek gerekiyor. Katma değeri yüksek ürünlerin ekilmesi bölge için yararlı olacak.

Bölgesel kalkınma açısından bir ülkenin kalkınması ticaretle olur. Bizde komşularımızla hem ticari hem de siyasi ilişkilerimizi geliştireceğiz. Kendimize güvenmeden öz güven olmadan gelişmemiz olmaz sürekli proje üretmemiz gerekiyor. Olabildiğince çok proje üretmeliyiz" diye konuştu.

Toplantının sonunda Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sabri Ertekin, Bakan Cevdet Yılmaz'a gümüş işlemeli sürahi hediye etti. Bakan Yılmaz'ın gezi ve incelemeleri sonrasında Cuma namazını Karaköprü Halil Asalan camisinde kıldı. Beraberindeki heyetle birlikte GAP Bölge Kalkınma İdaresi'nde onuruna verilen yemeğe katıldı. Bakan Yılmaz akşam saatlerinde ise Halil İbrahim buluşmaları açılış törenine katılacak.
 

iha
Yayın Tarihi : 22 Mayıs 2009 Cuma 17:00:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?