5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

GAP bölgesi jeotermal zengini

GAP Bölgesi'nin jeotermal su kaynağı zengini olduğu ortaya çıktı. Yapılan araştırmalarda 9 ilden 7'sinde sıcak su kaynağı bulunduğu ve bunların sıcaklıklarının ise 19 ile 83 derece arasında değiştiği tespit edildi. 

GAP Bölge Kalkınma İdaresi Bölge Müdürlüğü ve Çevre Eğitim Sağlık Araştırma Vakfı (ÇESAV) uzmanlarının bölgedeki sıcak su kaynaklarını kapsayan araştırması sonuçlandı. 

Araştırmaya göre; Diyarbakır'ın Çermik, Batman'ın Taşlıdere-Şelmo mevkii, Mardin'in Dargeçit, Siirt Billoris, Şırnak'ın Hısta ve Şanlıurfa'nın Karaali köyünde sıcak su kaynakları olduğu belirlenirken, Adıyaman'ın Besni ilçesinde de sıcak su kaynağına rastlandı. Uzmanlar Gaziantep ve Kilis'te yaptıkları araştırmalarda jeotermal kaynağa rastlayamadıklarını belirttiler. 

Sıcaklıkları 19 ile 83 derece arasında değişen jeotermal su kaynaklarının Diyarbakır'ın Çermik ilçesinde turizm sektöründe, Şanlıurfa'nın Karaali köyünde de seracılık alanında kullanıldığı ifade edildi. Jeotermal su kaynağından istifade edilerek kurulan seralardan alınan verimin arttığı kaydedilerek, sıcak su kaynaklarının bölgede daha bir çok alanda değerlendirilebileceği kaydedildi.
İHA
Yayın Tarihi : 3 Mart 2007 Cumartesi 10:29:10
Güncelleme :3 Mart 2007 Cumartesi 10:30:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?