30
Nisan
2024
Salı
ŞANLIURFA

GAP çalışmalarında kaplumbağa bulundu

GAP Bölge Kalkınma İdaresi (BKİ) Başkanlığı’nca Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yürütülen "GAP Yaban Hayatı Projesi" çalışmaları sırasında "Rafetus Euphraticus" cinsi yavru kaplumbağa bulundu.

Dünyada sadece Türkiye’de yaşadığı belirlenen, yumuşak kabuklu kaplumbağanın yapılan DNA testi sonucu daha önce iddia edildiği gibi Kuzey Amerika’da yaşayan yumuşak kabuklular ile yakın akraba olmadıkları belirlendi.

GAP BKİ Başkanlığı tarafından 2002 yılında başlatılan ve halen yürütülen "GAP Yaban Hayatı Projesi" kapsamında Fırat ve Dicle havzalarında yeni bir kaplumbağa türü bulundu.

"Fırat Yumuşak Kabuklu Kaplumbağasının (Rafetus Euphraticus)" bayrak türü olduğu belirlendi.

Şanlıurfa’nın Bozova İlçesi’ne bağlı Çatak Köyü yakınlarındaki Atatürk Barajı Gölü ve kıyısında 25 bin metrekarelik yapay koruma ve üreme alanı oluşturulduğunu bildiren GAP BKİ Başkanlığı yetkilileri, Rafetus Euphraticus kaplumbağanın sadece Türkiye’nin değil aynı zamanda dünyanın bir biyolojik zenginliği ve mirası olduğunu vurgulayarak, GAP Yaban Hayatı Projesi çalışmaları sırasında bir tane yavru yakalandığını, bu yavrunun da Bozova Endüstri Meslek Lisesi Su Ürünleri Laboratuarı’nda koruma altında tutulduğunu bildirdiler.

Yetkililer, yaban hayatı projesine yaz aylarında hız verileceğini belirterek, suların ısınması ile yüzeye çıkacak kaplumbağaların yakalanarak, üretilmesi ve korunmasına başlanacağını kaydetti.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Mart 2005 Cuma 22:07:57
Güncelleme :22 Mart 2005 Salı 13:16:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?