5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

GAP çiftçisi yeni ürün arıyor

Pamukta son yıllarda beklediği fiyatı alamayan Şanlıurfalı çiftçiler, gelecek yıl için yeni ürün deseni arıyor.

Yıllardır susuz kalan Harran'ın su ile tanışmasının ardından bölgede deneme üretimi yapılan ürün çeşitlerinde her gün yeni bir başarı sağlanıyor.


Şanlıurfa ve Harran Ovaları'na son yıllarda ekilen pamuktan beklediği taban fiyatı alamayan Şanlıurfa çiftçisi, ürün desenini değiştirecek. Şanlıurfalı çiftçiler gelecek yıl, pamuk yerine mısır, yem ve soya bitkilerine yönelecek.


Şanlıurfa Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri, Şanlıurfa ve Harran Ovaları'nda yeterli derecede patatesin yetişmediğini belirtti. Yetkililer, "Çünkü topraklarımız killidir. Patates ise gerçek yani tınnı toprağı sever. Özellikle çiftçinin Harran ve Şanlıurfa Ovası'nda yem bitkileri, mısır ve soya gibi ürünlere yönelmelidir. Geleneksel ürünlerin dışında yapılan denemelerde olumlu sonuçlar alındı" dediler.


Şanlıurfa Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri, geçmiş yıllarda Viranşehir İlçesi'nin Kırbalı Köyü'nün Kurumgazal Mezrası'nda Tarım İl Müdürlüğü desteği ile 3 çiftçinin deneme amacıyla marfune ve karune olmak üzere 2 çeşit patates çeşidi ektiğini ve olumlu sonuç aldığını belirtti. 300 dekar alana ekilen patatesten dekar başına bin 500-2 bin kilo ürün alındığını da kaydeden yetkililer, Viranşehir ve Bozova İlçeleri'nde çiftçilerin bir daha patates ekmediğini söyledi.


Bu arada, Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Halil Dolap ise çiftçilerin pamuk ekemediğini belirterek, Hükümetin son yıllarda pamuğa verdiği fiyatla çiftçinin perişan olduğunu kaydetti. Dolap, "Yetkililer bizlere yeni ürün desenleri göstersin ve bunu uygulamalı olarak anlatsın" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 30 Aralık 2007 Pazar 10:50:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?