5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

GAP çiftçisine çağrı

Eyvan Yağ Sanayi Genel Müdürü Ökkeş Çukurlu, aspir yağlı tohum bitkisinin çiftçiye artı gelir getirdiğini belirterek, GAP bölgesindeki çiftçilere bitkiyi ekmeye devam etmeleri çağrısında bulundu.

Aspir bitkisinin yağlı olması nedeniyle sanayide yağ elde etmek için değerlendirildiğini ve ayçiçeği işleyen tüm fabrikaların aspir işlemeye daha elverişli olduğunu belirten uzmanlar, Türkiye'de aspir bitkisinin önemli yer edineceğine dikkat çekiyor. Yağı alındıktan sonra geriye kalan küspe içeriğinin yüzde 22 ila 24 protein olması nedeniyle iyi bir hayvan yemi olarak değerlendirilebileceğini söyleyen uzmanlar, bitkinin anavatanının GAP bölgesi olması gerektiğini belirtiyor.

Eyvan Yağ Sanayi Genel Müdürü Ökkeş Çukurlu, GAP çiftçisinin mutlaka aspir bitkisine eğilmesi gerektiğini vurguladı. Çukurlu, geçen yıl ilk olarak aspirle ilgili düzenlenen tarla günü nedeniyle yaptıkları birebir görüşmelerde bölge çiftçisinin ürettiği ürünü pazarlayamama sorunu ile karşılaştıklarını belirterek, "Türkiye genelinde ve bölgemizde ilk defa çiftçi şartlarında ekimi yapılan bir ürünü ekonomiye azandırmak adına ilimizde aspirle birlikte diğer yağlı tohumların tamamını da çalışabilecek yeterliliğe sahip tek işletme olduğumuzu belirtmiştik. Dolayısıyla geçen yıl da peşinen söylediğimiz gibi bu günde tekrardan ifade ediyoruz ki, çiftçilerimizin ekmiş olduğu aspirin tamamını ve ekebilecek diğer yağlı tohumların da tamamını imkanlarımız paralelinde alacağız ve almaya da her zaman hazırız. Yeter ki çiftçilerimiz aspir ve diğer yağlı tohumları ekmeye devam etsinler.

Aspir tohumunun sanayi üretimine yeterli miktarda ekimi bu yıl ilk olmasından dolayı bir takım ticari riskleri ve bilinmeyenleri bünyesinde bulundursa da, biz bölge çiftçimizin bu konudaki cesaretini ve devletimizin vermiş olduğu destekleri tamamlayıcı unsur olarak alıp çalışmayı ve bununla birlikte bu tür yeniliklere cesaret vesilesi olmayı görev kabul ettik. Bu konuda sayın çiftçilerimiz rahat olsunlar. Dünyada yağlı tohumların ekiminden hiç kimse zarar etmemiş ve satamadığı bir ürün de olmamıştır. Ancak her işte olduğu gibi bu konuda da bir ilk yaşanacak, bir takım yanılma payları olsa da kısa sürede dengesini bulacaktır. Bunun için de hep birlikte ortak fedakarlıklar göstererek üstesinden gelmemiz gerekmektedir" dedi.

Aspir tohumundan elde edilen yağın kalite bakımından ayçiçeği, mısırözü gibi popüler yağlara oranla daha kaliteli özellikler ihtiva eden bir yağ çeşidi olduğunu ifade eden Çukurlu, "Olumlu verileri sonuca dönüştürmek için öncelikle bu yağın pazarda sürekliliğini sağlayacak miktarlarda ekimini sağlamamız lazım gelmektedir. Çünkü perakende tüketiminde pazarını oluşturabilmemiz halinde yağın değerinin de artacağı bir gerçektir. Bu da sonuç olarak sizlerin emeği olan ürünü daha iyi fiyatlara satarak fazla kazanmanıza vesile olacaktır. Bunun için de aspiri ısrarla ekiminin devam edilmesine, ekim sırasında amaç olarak da yüksek miktar ve kaliteli verim alabilmek olması gerektiği düşüncesiyle bilinçli yapılmasının hepimizin menfaatine olduğunu ifade etmek istiyorum" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 22 Haziran 2009 Pazartesi 16:39:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?