5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

GAP Organik Tarım Kongresi yapıldı

GAP ORGANİK TARIM KONGRESİ ŞANLIURFA'DA YAPILDI

GAP Toprak Su Kaynakları ve Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Harran Üniversitesi, Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği tarafından düzenlenen 1 GAP Organik Tarım Kongresi Şanlıurfa'da yapıldı.

Mozaik Alışveriş Merkezi Konferans Salonu'nda düzenlenen kongreye, Şanlıurfa Vali Yardımcısı Yıldıray Malgaç, TÜGEM Genel Müdürü Ali Karaca, Harran Üniversitesi Rektörü İbrahim Halil Yıldırım, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkan Yardımcısı Mustafa Kömlek, Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği Genel Başkanı Atilla Ertem, GAP Toprak Su Kaynakları ve Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Abdulkadir Sürücü, ve çok sayıda davetli katıldı. Kongrenin açılış konuşmasını yapan Şanlıurfa Vali Yardımcısı Yıldıray

Malgaç, programa katılanlara ve destek veren herkese teşekkür ederek, Şanlıurfa'nın tarım ve tarımcısı burada elde edeceği bilgi ve ışıkla elindeki hazinesini daha iyi değerlendireceğini söyledi.

TÜGEM Genel Müdürü Ali Karaca ise, tarihi ve turistik zenginliği sahip Türkiye'nin en önemli ve eski yerleşim yerlerinden biri Şanlıurfa'nın olduğunu ifade ederek, "Tarım denilince bitkisel üretim, hayvansal üretim ve su ürünleri üretimi akla gelmektedir. Tarım sektörü geçtiğimiz yıllarda ilk defa üst üste 3 yıl büyüme göstermiştir. Yıllara göre baktığımızda 2004 yılında yüzde 2.8, 2005 yılında yüzde 7.50, 2006 yılında 1.4, 2007 yılında aşırı kuraklılıktan dolayı eksi 6.7, 2008 yılında yüzde 3.5 ve 2009

yılının ilk 6 ay rakamlarına göre yüzde 4. 3 büyümüştür. Yine Şanlıurfa'ya baktığımızda 2003 yılında 192 Milyon TL destek Şanlıurfa'ya tarımsal destek olarak verilirken, 2008 yılında bu rakam 480 Milyon TL'ye çıkmıştır. Bu Türkiye'nin tarımsal destekte en fazla alan Şanlıurfa'dır. Şanlıurfa'ya yakın en yakın il ise Konya'dır. Konya ise 2008 yılında 275 Milyon TL'dir" dedi.

Konuşmaların ardından M. Ali Çulcu Başkanlığında Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof Dr. Ahmet Altındişli, GAP Organik Tarımsal Üretim ve Tüketim Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Müslüm Coşkun, TÜGEM Mevzuat ve Politika Şube Müdürü Vildan Karaaslan, TÜGEM Alt Bitkisel Üretim Daire Başkanı Ahmet Bayaner ve Ekolojik Tarım Organizasyonu Atilla Ertem tarafından Dünya'da, Türkiye'de ve GAP'ta Organik Tarımda Mevcut Durum ve Hedefler konulu panel düzenlendi.

GAP ORGANİK TARIM KONGRESİ ŞANLIURFA'DA YAPILDI
GAP ORGANİK TARIM KONGRESİ ŞANLIURFA'DA YAPILDI
GAP ORGANİK TARIM KONGRESİ ŞANLIURFA'DA YAPILDI
İHA
Yayın Tarihi : 17 Kasım 2009 Salı 16:44:02
Güncelleme :17 Kasım 2009 Salı 17:28:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?