5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

GAP Planı koordinasyon toplantısı

Şanlıurfa Tarım İl Müdürlüğü tarafından GAP Planı koordinasyon toplantısı bugün başladı.

Şanlıurfa El Ruha Oteli Konferans Salonu'nda yapılan toplantıya Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Ferhat Şelli, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı (TAGEM) Genel Müdürü Doç. Dr. Masum Burak, TÜGEM, TEDGEM, KKGM, TRGM Genel Müdürlükleri üst düzey yöneticileri ile GAP BKİ Başkanlığı ve Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak Tarım İl Müdürleri katıldı.

Toplantıda ekonomik kalkınma ve sosyal gelişme sürecini hızlandırmak, bölgeler arasındaki göreceli gelişmişlik farkını azaltmak, kırsal alandaki verimliliği ve istihdam imkanlarını artırmak, sosyal istikrar, ekonomik büyüme gibi milli kalkınma hedeflerine katkıda bulunmak amacıyla hazırlanan GAP Eylem Planı'nda planlanan yatırımların bir an önce hizmete sunulması ve Bakanlığın sorumlu olduğu faaliyetlerin görüşülmesi ele alındı.

Toplantıya Bakanlık Müsteşar Yardımcısı Ferhat Şelli başkanlık, konuşmacı olarak da GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil ve Tarım ve Köyişleri Bakanlığı (TAGEM) Genel Müdürü Doç. Dr. Masum Burak katıldı.
GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, yaptığı konuşmasında, "2008-2012 yıllarını kapsayan GAP Eylem Planı, 18 Haziran 2008 tarihinde yürürlüğe girmiştir. GAP Eylem Planı'nda tarım başta olmak üzere sanayi, eğitim, sağlık, kültür, ve turizm, enerji, ulaştırma, sosyal ve alt yapı ile ilgili faaliyetleri kapsamaktadır. GAP, toplumsal dönüşüm odaklı, Entegre Bölgesel Kalkınma Projesi'dir. Projede, tarım sektörü, lokomotif sektör olarak yer almaktadır. Dolaysıyla, tarım sektörü GAP Eylem Planında öncelikli sektörler arasındadır. Eylem Planında yer alan, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından yürütülecek faaliyetler ana başlıklar itibariyle sıralanmıştır" dedi.
Karahocagil, tarımsal üretimde verimliliğin artırılması amacıyla; her türlü eğitim, yayım ve yayın faaliyetlerinin daha etkin bir şekilde yürütülebilmesi için Şanlıurfa'da kurulu bulunan GAP Toprak Su Kaynakları ve Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nün kapasitesi ve alt yapısı güçlendirileceğini belirtti.

Tarımsal örgütlenme, organik tarım, kırsal kalkınma, hayvancılık, konularında destekleme programları artırılarak sürdürüleceğini kaydeden GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, "Ayrıca, bölgedeki İl Kontrol Laboratuarlarında kapasitesi güçlendirilecek ve Tarım Danışmanlarının sayısı artırılacaktır. Arazi toplulaştırma ve tarla içi geliştirme çalışmalarına hız verilecektir" diye konuştu.

Toplantıda ayrıca, Bakanlık Müsteşar Yardımcısı Dr. Ferhat Şelli ve GAP BKİ Başkanı Sadrettin Karahocagil koordinasyonunda; Bakanlığın Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürü, Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürü, Tarım Reform Genel Müdürü, Strateji Geliştirme Başkanlığı, Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü ve Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü'nden üst düzey bürokratlar 9 GAP ilinde İl Müdürleri, Tarım Reformu Bölge Müdürü, Bölgede bulunan 4 Araştırma Enstitülerinin Müdürleri, GAP BKİ Bölge Müdürlüğü, Ceylanpınar TİGEM İşletme Müdürünün katılımıyla önümüzdeki 5 yılın GAP Bölgesinde tarım sektörüne yönelik yapılacak çalışmalar üst düzeyde ele alacak.

Heyet, toplantının sabah oturumunda konu ile ilgili kurumların katılımlarını değerlendirdi. Öğleden sonra ise Valilik ile GAP Toprak Su Kaynakları ve Tarımsal Araştırma Enstitüsünün Koruklu İstasyonu'nu ziyaret edecek. Burada yapılacak projeler değerlendirilecek. Heyet daha sonra son olarak GAP Bölge Kalkınma İdaresine ziyarette bulunarak bilgi alışverişinde bulunacak.

İHA
Yayın Tarihi : 10 Ekim 2008 Cuma 15:09:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?