5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

GAP toplantısı Şanlıurfa'da yapıldı

GAP'tan Sorumlu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, GAP Eylem Planı'nın küresel ekonomideki kritik sektörler yönüyle önemli bir proje olduğunu belirterek, projenin fiziki gerçekleşme oranının yüzde 84 olduğunu söyledi.

22. GAP Yüksek Kurulu Toplantısı, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren başkanlığında Şanlıurfa'da yapıldı. Ekren, Şanlıurfa'ya taşınan GAP Bölge Kalkınma İdaresi (BKİ) Başkanlığı'nda gerçekleştirilen toplantının ardından yaptığı açıklamada, GAP Eylem Planı çerçevesinde üzerinde durdukları en önemli iki konunun bölgedeki organik tarım ile organik giysi olduğunu söyledi. 2009 yılının ilk GAP Yüksek Kurulu Toplantısı olan 22. toplantıyı Şanlıurfa'da gerçekleştirdiklerini kaydeden Ekren, toplantının GAP BKİ Başkanlığı'nın Şanlıurfa'ya taşınmasının ardından burada yapılan ilk toplantı olduğunu belirtti. Ekren, "Bugünkü toplantıda ana hatlarıyla üzerinde durduğumuz hususlar; GAP Eylem Planı İzleme ve Yönlendirme Komitesi'nin 2008 yıl sonu ilerleme raporu GAP İdaresi Başkanlığı tarafından detaylı bir şekilde bizlere aktarıldı. Daha sonra 2009 yılı GAP'ta planlanan yatırımların 2009'un ilk çeyreği itibarıyla hangi noktada olduğu, yıl sonuna doğru nasıl bir seyir izleyeceği konusunda da görüş alışverişinde bulunduk. İlgili bakanlıklardan ve müsteşarlarımızdan da hem 2008 yılı için hem de 2009 yılındaki muhtemel gelişmelerle ilgili görüşlerini, önerilerini ve temennilerini de almış olduk" dedi.

GAP'IN KAMU YATIRIMLARI İÇİNDEKİ PAYINDA ARTIŞ

GAP Projesi'nin Türkiye'nin ortalama yüzde 10'unu oluşturduğunu ifade eden Ekren, kamu yatırımlarında da artış söz konusu olduğuna işaret ederek, "GAP'a ayırdığımız toplam kamu yatırımları açısından baktığımız zaman toplam kamu yatırımları içinde GAP Eylem Planı'nın aldığı pay 2002 yılında 5.9 olarak başladı. Sırasıyla 5,8, 6,8, 7,0, 7,2 ve 7,8'lik seyirden sonra GAP Eylem Planı açıklandıktan sonra GAP'ın Türkiye kamu yatırımlarındaki payı hemen hemen iki katı artarak, yüzde 10 ve 11 düzeyinde seyretmeye başladı" diye konuştu. Devlet Bakanı Ekren şunları söyledi:

"Projenin fiziki gerçekleşme oranı yüzde 84, altı aylık süre içinde. Çünkü geçen sene ikinci yarıdan sonra başladık. Ekonomik kalkınmanın gerçekleştirilmesi başlığı altında toplam ödeneğin yüzde 95'i kullanılmıştır. Dolayısıyla ekonomik kalkınmanın gerçekleştirilmesi teksirindeki nakdi gerçekleşme oranı yüzde 95'tir. Sosyal gelişmenin sağlanması eksenindeki gerçekleşme oranı ise yüzde 91'dir. Altyapının geliştirilmesi ana ekseninde, nakdi gerçekleşme oranı yüzde 81 seviyesine ulaşmış bulunmaktadır.
Cazibe merkezlerinin programı Diyarbakır'da uygulamaya konuldu. Gaziantep Üniversitesi bünyesinde kurulan Teknopark faaliyete geçirilmiştir. Kültür varlıklarının korunmasına yönelik projelere hız verilmiş, bölgede 19 eski eser onarımı ile 1 etüt projesi çalışması da tamamlanmıştır. KOBİ'lerin finansmana erişimini kolaylaştıracak çalışmalara hız verilmiş, özellikle bu toplantıya katılan Halk Bankası, Kalkınma Bankası, Ziraat Bankası ve KOSGEB kanalıyla daha önceki dönemlere oranla KOBİ'lere hem yeni kaynak
aktarılmış hem de ihtiyacı olan KOBİ'lerin finansmanları, kredileri de yeniden yapılandırılmıştır. Doğal kaynakların korunması kapsamındaki faaliyetlerde özellikle ağaçlandırma, erozyon kontrolü gibi 2008 yılında yüzde 85 gibi oldukça yüksek bir fiziki gerçekleşme de sağlanmış bulunmaktadır. Tarımsal örgütlenme projeleri ve kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesine de devam edilmektedir."

"EĞİTİM YATIRIMLARI HIZLANDIRILDI"

GAP Eylem Planı çerçevesinde ilk altı ayda gerçekleştirilen sosyal çalışmalara da değinen Ekren, şöyle devam etti:

"Eğitim yatırımları hızlandırılmış, biri Diyarbakır'da, diğeri Gaziantep'te iki anaokulu açılmıştır. İlköğretimde 2 binin üzerinde derslik yapılmış, bir derslikteki öğrenci sayısı 47'den 44'e düşürülmüştür. Ortaöğretimde 55 proje yürütülmüş, bin 162 derslik yapımı da devam etmektedir. 3 bin 830 öğrencilik ortaöğretim pansiyonu inşaatı bitmek üzeredir. Yükseköğretimde bin öğrencilik Adıyaman Öğrenci Yurdu, eylem planı çerçevesinde ihale edilmiştir. Dicle Üniversitesi'ne bağlı İletişim Fakültesi kurulması
hakkında inisiyatiflerimizi aldık, onunla ilgili kararlarımızı burada oluşturmuş olduk."
Sağlık ve diğer alanlarda tamamlanan ve devam eden projeleri de açıklayan Ekren, yatırımların önemli olduğuna dikkat çekerek, "398 proje desteklenmektedir ve projenin ihtiyacı olan kaynaklar bugün itibariyle aktarılmış durumdadır. 2008 yılında 870 adet yatak kapasitesi oluşturulmuş, 19 adet sağlık ocağı da yine projenin eylem planı kapsamı içinde tamamlanmış bulunmaktadır. 2009 yılında bin 630 yatak kapasitesi oluşturacak 12 hastane, 15 adet sağlık ocağı ve sağlık merkezi, 1 adet ağız ve diş sağlığı
merkezi inşaatının devam ettiği, kendilerine ihtiyacı olan kaynakların da aktarıldığını belirtmek isteriz. 5 adet çocuk ve gençlik merkezi, 3 adet sevgi evi, 5 adet sosyal bakım ve rehabilitasyon merkezi devam etmektedir. 5 adet engelsiz yaşam merkezi, 10 adet toplum merkezi 2009 yılı yatırım programlarında yer almış ve bunun da ilk adımları atılmış bulunmaktadır. 3 adet yeni Çok Amaçlı Toplum Merkezi (ÇATOM) açılmıştır, 2009 yılında 6 adet daha açılması kararını verdik. Adıyaman Kahta Kültür Merkezi de hizmete açılmış bulunmaktadır. 10 adet spor salonu 2008 yatırım programındadır. Diyarbakır Kapalı Spor Salonu'nun ihalesi de yapılmıştır, çok kısa sürede inşaatına başlanılacaktır. Adıyaman Kahta doğalgaz boru hattı mühendislik yapım aşamasına gelmiştir, 2009 yılında yapım ihalesi hızla tamamlanacaktır. Karayolları çalışmalarına da devam edilmiş, özellikle Gaziantep-Şanlıurfa Otoyolu açılmış, bölünmüş yol çalışmaları eylem planı çerçevesinde devam etmektedir. Gaziantep merkez 4. OSB, Nizip OSB, Şırnak merkez OSB'leri tamamlanmış bulunmaktadır. Adıyaman, Batman, Kilis merkez 2. OSB'lerin yer seçimi de bitmiş durumdadır. Adıyaman Besni KGS, Gaziantep Kilis KSS ve Şırnak 73 KSS'nin yüz işçiliği tamamlanmış bulunmaktadır" şeklinde konuştu.

Toplantıya Bakan Ekren'in yanı sıra Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak, GAP BKİ Başkanı Sadrettin Karahocagil, Şanlıurfa Valisi Yusuf Yavaşcan, ilgili bakanlıkların müsteşarları, AK Parti Şanlıurfa milletvekilleri ile bürokratlar katıldı.
 

iha
Yayın Tarihi : 15 Nisan 2009 Çarşamba 21:13:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?