5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

GAP'ta su sorunu

Güneydoğu Anadolu Projesi'nin (GAP) 1995 yılında hayata geçmesi ile birlikte bölgede sulu tarıma başlanmasına rağmen, hala bazı bölgelere su verilemiyor.

Su verilemeyen bölgelerde çiftçilik yapan köylüler yıllardır GAP'ın kendilerine ulaşacağı günü bekliyor. GAP'a yeteri derecede kaynak aktarılmayınca Akçakale ilçesine bağlı Sakça, Sevimli, Ceylanlı, Alatlar, Bolatlar, Vize, Zorlu, Şahinler ve Şekertepe köylerine, 2003 yılında yapımı biten yer altı sulama şebekesine hala su verilmiyor. Bu köylere su gelmediğinden dolayı 2003 yılından beri çiftçiler ekin ekip ürün kaldıramadıklarından yakındı. Çiftçiler, yetkililerin bu köylere su verilmesi için harekete geçmesini istedi. Bahsi geçen köylerde 80 bin dönüm tarlaya su verilmediği ve bu köylerde yaklaşık olarak 700 ailenin yaşadığı iddialarında bulunuldu.

Suyu beklemekten bıktıklarını belirten Ceylanlı köyü çiftçilerinden Abbut Akay, "Kanal ve yer altı şebekesi bittiği halde hala beş yıldır bize su verilmedi. Bize su verilmesi için Vali'ye, Kaymakam'a, DSİ ve sulama birliklerine şikayetlerde bulunduk ancak şu ana kadar hiçbirinden ses çıkmadı. Biz ne yapacağız, kime gideceğiz bilmiyoruz. Bize bir an evvel su verilmesini istiyoruz" iddialarında bulundu.

Zorlu köyü çiftçilerinden Hali Şerbetiçen ise "Biz her sene ekin ekip ürün kaldırmamaktan bıktık. Devlet bize tohum desteği ya da kuraklık desteğinde bulunsun. 10 yıldır ekip biçemiyoruz. Devlet büyüklerimize sesleniyoruz, yapımı beş yıl önce bittiği halde neden bize su verilmiyor? Su verilmeyecekse devlet bu yatırımı boşuna mı yaptı? Bu civarda 10 köye su verilmiyor. Bu köyler üvey evlat mı? Yetkililerin bu işe müdahale etmesini bekliyoruz" diye konuştu.

AK Parti İl Genel Meclis Üyesi Hasan Takuş da, "Vatandaş su gelmediği için haklı bir şekilde tepki göstermektedir. Yer altı su dağıtım şebekesi bittiği halde 2003'ten beri su verilmediğinden dolayı çiftçi şikayetçi. Biz konuyu Şanlıurfa Valiliği'ne taşıdığımız halde kendimizi ifade edemedik. Ancak bize iletildiği kadarıyla bu işin önümüzdeki günlerde çözüme kavuşturulacağı ifade edildi" şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 24 Mart 2008 Pazartesi 13:36:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?