2
Mayıs
2024
Perşembe
ŞANLIURFA

GAP'ta ürün deseni değişecek

Yıllardır susuz kalan Harran’ın su ile tanışmasının ardından bölgede deneme üretimi yapılan ürün çeşitlerinde her gün yeni bir başarı sağlanıyor.

Şanlıurfa ve Harran Ovaları’na bu yıl ekilen pamuktan beklediği taban fiyatı alamayan Şanlıurfa çiftçisi ürün desenini değiştirecek. Şanlıurfalı çiftçiler gelecek yıl, pamuk yerine mısır, yem ve soya bitkilerine yönelecek.

Şanlıurfa Tarım İl Müdür Yardımcısı Derviş Göçer, "Şanlıurfa ve Harran Ovaları’nda yeterli derecede patates yetişmez. Çünkü topraklarımız killidir. Patates ise gerçek yani tınnı toprağı sever. Özellikle çiftçinin Harran ve Şanlıurfa Ovası’nda yem bitkileri, mısır ve soya gibi ürünlere yönelmelidir. Geleneksel ürünlerin dışında yapılan denemelerde olumlu sonuçlar alındı" dedi.
Şanlıurfa Tarım İl Müdür Yardımcısı Derviş Göçer, geçmiş yıllarda Viranşehir İlçesi’nin Kırbalı Köyü’nün Kurumgazal Mezrası’nda Tarım İl Müdürlüğü desteği ile 3 çiftçinin deneme amacıyla marfune ve karune olmak üzere 2 çeşit patates çeşidi ektiğini ve olumlu sonuç aldığını belirtti. 300 dekar alana ekilen patatesten dekar başına bin 500-2 bin kilo ürün alındığını da kaydeden Göçer, Viranşehir ve Bozova İlçeleri’nde çiftçilerin bir daha patates ekmediğini söyledi.
Bu arada, Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Halil Dolap ise çiftçilerin gelecek yol pamuk ekmeyeceğini belirterek, "Hükümet bu yıl pamuğa verdiği fiyatla çiftçimizi perişan etti. Pamuk şu an Şanlıurfa’da 450 bin liradan satılıyor. Yetkililer bizlere yeni ürün desenleri göstersin ve bunu uygulamalı olarak anlatsın" dedi.

ş.urfa
Yayın Tarihi : 1 Aralık 2004 Çarşamba 11:02:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?