5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Gazeteciler eğitimi masaya yatırdı

Şanlıurfa Gazeteciler Birliği'nin her hafta gerçekleştirdiği toplantının bugünkü bölümünde eğitim konusu ele alındı. Şanlıurfa'da eğitimi masaya yatıran gazeteciler, ÖSS ve OKS'de Şanlıurfa'da yaşanan başarısızlıkları konuştu.


Balıklıgöl yerleşkesinde bulunan Şanlıurfa Gazeteciler Birliği binasında bir araya gelen Milli Eğitim Bakanlığı Yurt Dışı Eğitim Öğretim Genel Müdürü Hasan Kaplan, Gazeteciler, Eğitimciler Birliği Sendikası, Eğitim-Bir-Sen, dershane sahipleri, okul müdürleri, sağlıkçı ve eğitimciler; Şanlıurfa'nın ÖSS ve OKS'deki başarısızlığını tartıştı. Toplantıda, eğitimde neler yapılır konuları ele alındı. Konuklar ilk olarak 11 bin öğretmenin bulunduğu Şanlıurfa'da, bu öğretmenlerin 42'sinin öğretmen olmadığını konuştu. Konuklar, 11 bin öğretmenden yüzde 25'nin stajyer öğretmen, ders ücretli ve asker öğretmenden toplam yüzde 42'sinin öğretmen olmadığı görüşünü savundu. Eğitimciler ve gazeteciler gerek Şanlıurfa'da ve gerekse Şanlıurfa dışında görev yapan öğretmenlerin büyük bir bölümünün maaş yetersizliğinden dolayı ikinci iş yaptığı düşüncesinde birleşti. Bazı eğitimciler ise Şanlıurfa'da görev alan idarecilerin Şanlıurfalı olması düşüncesini savundu. Ancak bu şekilde eğitimde başarılı olacağını belirttiler.


Ortaya atılan öneri ve sorunlardan sonra söz alan Milli Eğitim Bakanlığı Yurt Dışı Eğitim Öğretim Genel Müdürü Hasan Kaplan, eğitimin her şeyin başında geldiğini söyledi. Kaplan, "Şanlıurfa'da yerli ve yabancı öğretmen başarılı olur veya başarısız olur taraftarı değilim. Bir çok yabancı öğretmen Şanlıurfa'ya gelerek başarılı olmuştur. Bu demek değildir Şanlıurfalı öğretmen başarısızdır. Bir çok Şanlıurfalı öğretmen ise il dışında başarıları ile görünüyor. Yurt dışındaki eğitimi ele alacak olursak, Rusya'da idareci kendisi öğretmen sözleşmesini imzalıyor. Okul müdürleri onların performansına bakar. Avrupa'da da bu sistem mevcuttur. Aslında Şanlıurfa'da eğitime herkesin sahip çıkması gerekiyor. Öğretmeninden, öğrencisine, idarecisinden velisine kadar her kesimin. Önemli olan öğrenciyi okula kazandırmaktır. Veliyi okula çekmenin yöntemi oluşmalı. Maalesef üzülerek söylemek istiyorum, Şanlıurfa ÖSS'de 72. il oldu. Disiplinin olmadığı yerde eğitim yapamazsınız" dedi.


URFAL LİSESİ KURTARILDI
Uzun yıllar önce Şanlıurfa Lisesi'nde eğitim yerine bıçaklı kavga ve adeta çetelerin yuvalandığını kaydeden Kaplan, "Urfa Lisesi'nde bir dönemler kimse idareci olmak istemiyordu. Adeta çeteleşme vardı. Bakın şimdi nereden nereye gelindi. Demek ki idareci ve öğretmen elini taşın altına koymalı. Eğitimin başında biraz da susuzluk geliyor. İlçelerinde ve köylerinde su olmayan vatandaşlarımız göç ederken, çocuklarını da yalarında götürüyor. Bu çocuklar okullarından geri kalıyor ve eğitimsiz oluyorlar. Karadeniz otobanına harcanan para ile GAP bitirilebilirdi. Suyun olmadığı yerde hayat da, eğitim de, istihdam da olmaz. Susuzluk yüzünden göçler yaşanıyor. Öğrencilerimiz eğitim-öğretim zamanında oturdukları yerden başka yerlere göç ediyor. Öğrenciler Kasım ayında geliyor. Bu çocuklarımız diğer arkadaşlarına nasıl yetişsin? Bunun için suyun da eğitimdeki payı büyüktür. Eğitim süreç isteyin bir iştir. Başarısız öğrenci yoktur. Ancak başarı öğretmenle olur. Öğretmen kendini öğrencisine sevdirirse o zaman o öğrenciyi kazanmış oluruz. Eğer o öğretmenin gönlünde engellilik varsa o zaman başarısızlık olur" diye konuştu.


Toplantının ilerleyen saatlerinde eğitimde yapılması gerekenler ele alındı. Eğitimin yanı sıra, sağlık, turizm gibi konuları da ele alan katılımcılar, eğitimde başarılı olmak için çeşitli etkinlikler ve festivaller yapılması gerektiğini önerdiler. Milli Eğitim Bakanlığı Yurt Dışı Eğitim Öğretim Genel Müdürü Hasan Kaplan ise, toplantıda çıkacak bütün sorunları tek tek not alacağını ve bunun üstesinden gelebilmek için gerek maddi ve gerekse manevi olarak elinden geleni yapacağını söyledi.

iha
Yayın Tarihi : 24 Temmuz 2008 Perşembe 17:06:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?