5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Gazezoğlu Kültür Merkezinde panel

Halil İbrahim Buluşmaları etkinlikleri Şanlıurfa'da devam ediyor. Buluşmaların son gününde "Şanlıurfa'nın Akdeniz Turizmindeki Önemi" konulu panel düzenlendi.

Gazezoğlu Kültür Merkezinde düzenlenen panele Vali Yardımcısı ve Halil İbrahim Buluşmaları Koordinatörü Yıldıray Malgaç, COPPEM Başkan vekili Muzaffer Baca, Prof. Enrico Feri, Mons Raspanti, Kahire Üniversitesi Başkan vekili Prof. Hamed Taher Hassain Fouad, COPPEM Sorumlu sekreteri Natali Giordano, Raimon Ramis, UNESCO'DAN Aurelio Angelinimanevi Kültürel Şehirler Ağı, Güney Kore'den Heekyung Cho, Komisyon Başkanı Fallah Al Omush, Sivil Toplum Kuruluşlarının temsilcileri ve öğrenciler katıldı.

Panelin oturum başkanlığını COPPEM Başkan vekili Muzaffer Baca yaptı. Vali Yardımcısı ve Halil İbrahim Buluşmaları Koordinatörü Yıldıray Malgaç, panelin açılış konuşmasında şunları söyledi:

"Her adımda, her kazıda, her solukta tarihin yaşandığı; krallıkların, medeniyetlerin yer kapmak için savaştığı; Mezopotamya'nın en gizemli şehri, bereketli hilal olarak adlandırılan coğrafyanın en zengin topraklarına; sanatın, kültürün başkentine hoş geldiniz. Şanlıurfa Valiliği olarak 2007 yılında başlattığımız uluslararası Halil İbrahim Buluşmalarının bu yıl üçüncüsünü gerçekleştiriyoruz. Halil İbrahim Buluşmaları Hz. İbrahim Peygamberin binlerce yıl öncesinden açmış olduğu yardımseverlik, misafirperverlik, dayanışma yolundan giden ve amacı din, dil, milliyet ayrımı yapmaksızın muhtaç insanlara yardım götürmek olan iyi insanları, O'nun engin gönül zenginliğinde buluşturmayı amaç edinmiştir. 22 Mayıs Cuma günü başladığımız 3. yıl buluşmalarında bugüne kadar yapılan faaliyetler ile sivil toplum kuruluşları açılan fuar alanında faaliyetlerini sergileme şansı yakalamış, karşılıklı bilgi ve tecrübe aktarımında bulunmuşlardır.

Altın sofra iyilik ödülleri sahiplerini bulmuş, iyilik taçlandırılmıştır. Ödül sahiplerinin kişiliğinde ve ödül gerekçelerinde, iyiliğin sadece nakdi ve ayni yardım ile sınırlanamayacağı vurgulanmıştır. Su vakıflarından, çocukları gezdirme vakfına; yaşlı ve hasta olduğu için çalışamayan hamallara yardım vakfından, mahkumlara serinlemeleri için kar dağıtmak için kurulan Kar Dağıtma Vakfına varıncaya kadar vakıflar kuran Selçuklu ve Osmanlı vakıf anlayışı ile paralel olarak, değişik vücutlara bürünmüş iyi davranışlara ödüller verilmiştir. Dün gerçekleştirilen Uluslararası Halil İbrahim Buluşmaları Konferansında ise yardım ahlakı konusu irdelenmiştir.

Bu faaliyetlerin yanı sıra sosyal ve kültürel etkinliklerimiz ile yurt içi ve yurt dışından gelen misafirlerimize Urfa'mızın değerlerini tanıtmaya çalıştık. Tirit ziyafeti ile bereketi tattık; Şanlıurfalı ev sahiplerimizin evlerinde açtığı Halil İbrahim Sofraları ile misafirperverliği tekrar yaşattık; sünnet şöleni ile Hz İbrahim peygamberden tevarüs ettiğimiz sünneti şenlendirdik, sıra gecesi ile türkü ve halk oyunlarımızı yaşadık. Geçen üç gün boyunca ilimize gelen yerli-yabancı tüm misafirlerimize iyi bir ev sahipliği yapmaya çalıştık.

3. Uluslararası Halil İbrahim Buluşmalarını son günü olan bu gün ise önemli bir panel gerçekleştiriyoruz. Sunumcularının ve bilimsel danışmanlığının Avrupa-Akdeniz Bölgesel İşbirliği Komitesi (COPPEM) tarafından organize edildiği, mali yükün ise proje bütçesi tarafından karşılandığı 'Urfa'nın Akdeniz turizminde ki yeri ve önemi' konulu panelin ilimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Bu paneli eski bir kilisenin kalıntıları üzerine 1861 yılında, Hz. İsa'nın iki havarisinin anısına inşa edildiğinden Aziz Petrus ve Aziz Paulus Kilisesi ismini taşıyan bu tarihi binada gerçekleştiriyoruz. Urfa'da yaşayan Süryani vatandaşların Halep'e göç ettikleri tarih olan 1924 yılına kadar okul ve kilise olarak kullanılan bu yapı, 1998 yılında restorasyondan geçmiş ve kültür merkezi olarak kullanılmaya başlanmıştır. Bu panelin organize edilmesinde emeği geçen COPPEM teşkilatının değerli üyelerine, maddi desteklerini esirgemeyen Kültür Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürlüğüne ve emeği geçen herkese teşekkür ediyor hepinize saygılar sunuyorum."

Panel öncesi Vali Yardımcısı ve Halil İbrahim Buluşmaları Koordinatörü Yıldıray Malgaç'a Coppen Genel Sekreteri Carmello Motta tarafından Sicilya Hükümeti adına Özel "El İşi Porselen Tabak" hediye etti.Ayrıca Sicilya Parlemento Üyesi Milletvekili Dİ MAİO ise Malgaç'a Parlamento kitabı hediye etti.

iha
Yayın Tarihi : 25 Mayıs 2009 Pazartesi 16:48:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?