5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Geçimlerini çöpten karşılıyorlar

Şanlıurfalı Varol kardeşler, geçimlerini çöpten sağlıyor.
Şanlıurfa'da okul çağındaki birçok çocuk, tarlalarda, fabrikalarda ve sokaklarda çalışıyor.

Ailelerinin maddi gelirlerine destek vermek amacıyla çalışan çocukların sayısı, her geçen gün artıyor.

Şanlıurfalı 13 yaşındaki Ömer Varol ile 10 yaşındaki İsmail Varol kardeşler, her gün çöp bidonlarından naylon, metal, kağıt toplayarak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Bilim İlköğretim Okulu 7. Sınıf öğrencisi Ömer Varol ile Şair Abdi İlköğretim Okulu 5. Sınıf Öğrencisi İsmail Varol, sabah saat 04.00'te işe çıktıklarını ve gün boyu topladıkları naylon, metal ve kağıtları sattıkları zaman günde ellerine 3 ile 5 TL arasında para geçtiğini söyledi.

Okulların tatil olmasıyla birlikte hem aile bütçesine katkı sunduklarını hem de okullar açıldığı zaman okul masraflarını çıkaracaklarını belirten Varol kardeşler, "Çöp bizim ekmek teknemizdir. Her gün sabah saat 04.00'te işe çıkıyor, akşam hava kararıncaya kadar devam ediyoruz. Günlük kazancımız belli olmuyor. Bazen 3, bazen 5 TL'yi buluyor. Az da olsa çorbada bizim de tuzumuz oluyor" dedi.

Bu arada, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) verilerine göre, dünya genelinde 5-17 yaş arasındaki her 6 çocuktan birinin işçi olarak çalıştığı 21. yüzyılda en önemli sorunlar arasında, yoksulluk, savaş ve çevrenin yanı sıra çocuk işçiler de yer alıyor. Çoğu Asya'da olan 250 milyon çocuk, fiziki, ruhsal ve ahlaki gelişimi engelleyen çok zor şartlarda ekmek parası için çalışırken, Şanlıurfa'da da ailelerinin maddi gelirlerine destek vermek amacıyla sokakta, tarlada ve fabrikalarda çalışan birçok çocuk tehlikelerle karşı karşıya bulunuyor. Şanlıurfa'daki çocuklar genellikle, ayakkabı boyacılığı, simit satıcılığı ve çöp toplama gibi birçok alanda ekmek parası peşinde koşuyor.

Öte yandan, Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğü tarafından yürütülen 'Çöp Toplayan Çocuklar' projesi çerçevesinde, kentte çöp toplayan çocuklar sokaktan kurtarılarak eğitim görüyor.

Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) tarafından finanse edilen 'Çöp Toplayan Çocuklar' projesi ile Şanlıurfa'da 13-18 yaşları arasında sokaklarda çöp toplayan 45 çocuğa, 4 ay boyunca kaynakçılık, müzik ve garsonluk eğitimi dersleri verilecek. DPT tarafından finanse edilen 125 bin TL değerindeki proje ile çöp toplayan çocukların sokaklardan kurtarılması hedefleniyor. Şanlıurfa sokaklarından çöp toplayan 45 çocuktan 20'sine Şanlıurfa Turizm ve Otelcilik Meslek Lisesi
öğretmenleri tarafından garsonluk eğitimi, 13 çocuğa kaynakçılık ve 12 çocuğa da müzik dersleri verileceği bildirildi.
 

iha
Yayın Tarihi : 21 Ağustos 2009 Cuma 15:12:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?