5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Geleneksel Gıdalar'dan 11'i Ş.Urfa'dan

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından oluşturulan 'Geleneksel Gıdalar' listesinde Şanlıurfa'nın 11 ürününe yer verildi.


Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'na bağlı Bursa Gıda Kontrol ve Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından başlatılan 'Türkiye'nin Geleneksel Gıda Ürünleri' projesi kapsamında, Türkiye'ye özgü geleneksel gıdaların envanteri çıkarıldı. Proje çerçevesinde 64 ilde 459 geleneksel gıda yer aldı.


Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) koordinatörlüğünde yürütülen proje, Devlet Planlama Teşkilatı'ndan (DPT) alınan 2 trilyon liralık bütçeyle gerçekleştirildi. Türkiye'ye ait ürünlerin başka uluslar tarafından sahiplenilmesini engellemeyi, ihracat şansları olan ürünleri sanayiye kazandırmayı ve patentlerinin alınmasını hedefliyor. Envanter çalışmasının ardından bir toplantı yapılarak, bu ürünlerden hangisinin geleneksel ürün olduğunun belirleneceği projenin, 2010 yılında bitirilmesi hedefleniyor.


Çalışma sonucu, kültür çeşitliliği sayesinde birçok geleneksel gıda ürününün bulunduğu Türkiye'de, iller arasında ürünlerin hangi bölgeye ait olduğuna dair yaşanan tartışmaların sona ereceği belirtiliyor. Şanlıurfa'da bastık, gün pekmezi, küncülü akıt, mırra, nar pekmezi, isot reçeli, Urfa isotu, çiğ köfte, şıllık, lahmacun ve çekçek geleneksel gıdalar arasında yerini aldı.

iha
Yayın Tarihi : 10 Ağustos 2008 Pazar 17:13:08
Güncelleme :10 Ağustos 2008 Pazar 17:30:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?