5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Göbeklitepe BBC'ye belgesel oldu

Şanlıurfa'da kazı çalışmaları devam eden Göbeklitepe'yle ilgili, İngiliz yayın kurumu BBC tarafından belgesel çekimi yapıldı.

Göbeklitepe Kazıları Bilimsel Başkanı Prof. Dr. Klaus Schmidt, yaptığı yazılı açıklamada, 2004 yılında kazı alanında belgesel çekimi yapan BBC ekibinin, bu yıl da bölgeye gelerek çalışmalarını yürüttüğünü bildirdi.

"İnsanlığın ve Tarımın Kökenleri" adlı belgeselin devamı niteliğindeki çekimler kapsamında, 13-14 Mayıs tarihlerinde BBC ekibinin bölgede çalışma yaptığını kaydeden Schmidt, çekimlerde Göbeklitepe'nin önemine ve bölgenin 12 bin yıl önce yaşanan gelişmelerde oynadığı role değinildiğini ifade etti.

Türk ve Alman arkeologlardan oluşan ekibin yanı sıra Örencik köyünden 60 kişinin çalıştığı kazı faaliyetlerinin bu yılki bölümünün ilk etabının tamamlanmak üzere olduğunu bildiren Schmidt, ikinci etabın eylül ve ekim aylarında yapılacağını belirtti.

Schmidt, kısa bir süre önce de İngiliz gazetesi The Guardian'da kazı çalışmalarıyla ilgili geniş kapsamlı bir haberin yayınlandığını da hatırlattı.

Göbeklitepe

Neolitik döneme ait bir yerleşim birimi olan Göbeklitepe, Şanlıurfa'nın 18 kilometre kuzeydoğusundaki Örencik köyü yakınlarında bulunuyor.

İlk kez 1963 yılında İstanbul Üniversitesi ve Chicago Üniversitesinden görevlilerin yüzey araştırmaları sırasında fark edilen Göbeklitepe'deki kazı çalışmalarını, 1995 yılından itibaren Şanlıurfa Müzesi ve Berlin Alman Arkeoloji Enstitüsü ortaklaşa yürütüyor.

Kazılarda bugüne kadar MÖ 11 bin 500'lü yıllara ait yabani hayvan figürlü "T" biçimli dikili taşların yanı sıra, çapları 15 metreye varan daire ve dikdörtgen biçimli dünyanın en eski tapınak kalıntıları bulunmuştu.

AA
Yayın Tarihi : 15 Mayıs 2008 Perşembe 11:12:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?